Големите данни – очаквани и всеобхватни

Февруари 21, 2013 от Александър Главчев

В момента без съмнение може да се заключи, че все повече устройства генерират все по-големи обеми от данни. Накратко, така може да се опише тенденцията, наречена „Big data“, която все повече се превръща в любима дъвка на маркетинг специалистите и търговците (по подобие на клауд компютинга, преди няколко години). И няма как да не е така. Въпреки че според анализатора IDC големите данни няма да са толкова голям проблем от гледна точка на съхранението. Да, през следващите години се очаква информационният ръст да изпреварва този на системите за съхранение, но тази разлика ще бъде компенсирана от допълнителното усъвършенстване на системите за дедупликация, компресиране и т.н. От гледна точка на извличането на информация от суровите данни обаче нещата стоят по малко по-различен начин.

 

 
Бизнесът около големите данни се очаква да достигне 34 млрд. през 2013-та под формата на разходи за ИТ, по прогноза на Gartner от миналата година, след като през 2012-та са били 28 млрд. долара. Според анализатора през 2012 г. едва 4,3 млрд. долара в софтуерния бизнес са били директно следствие на big data, като по-голямата част от инвестициите са за адаптиране на вече съществуващи решения, така че те да са по-способни да обработват големи обеми от информация. Те от своя страна са свързани най-често с машинните данни, социалните мрежи и др.
 
Според доклад на Gartner до 2016-та се очаква инвестициите в ИТ в световен мащаб да достигнат 232 млрд. долара. Според анализатора нарастващите обеми от данни, които трябва да бъдат обработвани от компании, са най-големият фактор при анализа на данни от социални мрежи и друго уеб съдържание, като се очаква тези фактори да са отговорни за 45% от новите ИТ разходи всяка година. При традиционните ИТ продукти, приложна инфраструктура и мидълуеър се очаква големите данни да станат причина за 10 на сто от разходите през всяка от следващите няколко години.
 
„През 2011-та big data формира търсене при почти всички категории ИТ разходи. До 2018 г. обаче изискванията, налагани от големите обеми от информация, ще престанат да бъдат просто диференциране и ще се превърнат в нормален разход за управление на информацията – споделя Марк Бейър, вицепрезидент в Gartner. – До 2020-та големите данни ще бъдат просто рутина.“
 
Анализаторската компания очаква водещи организации да започнат да използват почти вградени решения до края на 2015-та. „Заради обхватността си, ефектите от големите данни ще се превърнат в нещо стандартно за водещите информационни архитектурни практики, принуждаващи по-старите практики и технологии да бъдат пенсионирани твърде рано“, допълва Бейър.
 
Какво е big data?
 
Най-общо казано големите данни представляват ускорение по три направления: обем (общо количество данни), разнообразие (различни видове данни – структурирани и неструктурирани) и скорост (скоростта, с която те се придобиват, обработват и достъпват). Трябва обаче да се отбележи, че обемът не трябва да се възприема като общото количество данни, които дадена организация събира в момента или ще събира в даден бъдещ момент. Това всъщност е обемът, необходим за провеждане на анализи и съставяне на отчети, за постигане на определена бизнес цел. В крайна сметка никой няма изгода да трупа самоцелно данни. Най-ценното, което може да се извлече от тенденцията на големите данни не е нито в самите тях, нито във вечно увеличаващия се обем. Основното предимство тук е възможността да се действа на базата на информация, извлечена с необходимата за конкретната цел точност, за постигане на директна или индиректна (най-често финансова) печалба.
Не трябва също да се забравя, че самата концепция за големите данни е относителна. На теория една малка или средна организация, която се опитва да събере и да се възползва от терабайтите ценни данни с наличните си технологии, може да има напълно еквивалентни възможности от гледна точка на big data в сравнение с една голяма корпорация, измерваща данните си в петабайти.
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes