Горещите технологии в корпоративния сторидж

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Тенденцията в съхранението на данни е познатаи не за пръв път се коментира в ИТ и бизнес средите -предприятията генерират огромно количество данни (електронна поща, Word документи, видео, аудио, бази данни т.н.).  При справянето с главоломното нарастване на информацията е нужно да се възприемат нови средства и стандарти в организацията. Да се мисли за репликиране на паметта, за изчистване на дублираната информация, за използването на неструктурирани данни и, разбира се, за предимствата и недостатъците на облачните решения.

В т. нар. „дигиталната вселена” активно създадената цифрова информация (текстове, видео, аудио или други материали) е много по-малко от пасивно генерираната, която се трупа без знанието и съгласието на хората. Това например са камерите по улиците или „следите”, които всеки оставя, когато сърфира из световната мрежа. Парадоксално, в допълнение на обема на тази т.нар. „цифрова сянка”, данните показват, че 70% от информацията в мрежата е създавана от индивидите, а 85 на сто от нея се съхранява от компаниите и институциите, т.е. тяхна е отговорността за надеждното й съхранение.

SANтехнологията в период на промени

В отговор на тази тенденция ИТ мениджърите започват бързо да купуват сторидж решения, коiто да са евтини и лесни за поддръжка. По принцип има много възможности за избор, вариращи от традиционните Direct-attached storage(DAS)до по-сложни и скъпи Network-attached storage(NAS) и Storage Area Network (SAN) продукти. Тяхната задача обаче никак не е лесна - изправени са пред съкратени ИТ бюджети.

За сторидж мениджърите да се оправят с бюджет, който никога не стига, не е нещо ново. Доставчиците на решения за съхранение на данни също дадоха своя принос с ориентирани към ефективност продукти и технологии, които изглежда се появиха на сцената в точния момент. Едно нещо е сигурно – изправени пред изискванията за капацитет и необходимостта да защитават повече данни с по-малко средства,сторидж мениджърите отново трябва да доказват своите способности. Тетрябва да знаят как правилно да разгръщат, поправят и използват корпоративните сторидж технологии, за да извлекат повече стойност от своите инвестиции.

SANтехнологията е в период на големи, и при това положителнипромени. От години SAN сториджът изисква значителни познания за LUN, LUN маскирането, оразмеряването на томове, последователността на томовете, програмирането, изчисляването на RAID наборите, планирането на капацитета, графиците за планирани ремонти и т.н.

ИТ мениджърите отдавна се оплакват, че новите специалисти нямат познанието и уменията, необходими, за да станат администратори на сторидж. Може би това е резултат от съвременната ориентирана към технологични играчки култура, която обърква хората, които майсторски използват технологиите, с онези, които са изкусни в реализирането, управлението, поправянето и

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes