IDC: Българският пазар на компютри продължава да се срива

Ноември 9, 2011 от itFORUM

С 15% спадна РС пазарът в България през третото календарно тримесечие на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година, съобщи анализатора IDC. Понижено търсене от страна както на бизнеса, така и на домашните потребители превърнаха третото тримесечие на 2011-та в най-слабото за последните две години.

 

С 22,7% се е сринал и пазарът на преносими компютри в сравнение със същия период на миналата година. Недостатъчно търсене в големите търговски вериги, липса на големи държавни търгове, както и занижен интерес от страна на мобилните оператори бяха сред основните причини за спада. Над 70% е делът на ноутбуците в общия РС пазар.

На този етап таблетите не влияят сериозно на пазара на преносими компютри в България, но с понижаването на цените ситуацията ще се промени, коментират от IDC.

Пазарът на настолни компютри отбеляза ръст от 11,7% в сравнение с третото тримесечие на предходната година, но все още е много под нивата дори на кризисната 2009 г. Причина за ръста са доставките по няколко големи търга.

Кризата ускори консолидацията на българския РС пазар. При лаптопите Acer, Dell и HP контролират над половината от продажбите, а тенденцията е водещите доставчици да увеличават пазарния си дял. От ключово значение за успеха са агресивните цени в ниския клас, които привличат масовия потребител в търговските вериги.

Средната цена на ноутбук в България е по-ниска от цената на настолен компютър в Западна Европа.

“2011 година ще се окаже най-лоша за РС пазара в България от началото на кризата досега. В традиционно най-силното четвърто тримесечие, както и в началото на следващата година световният недостиг на твърди дискове ще окаже допълнителен натиск върху местния пазар”, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes