IDC Business Intelligence Roadshow: BI вложенията са в топ 5 технологични приоритети

Ноември 17, 2010 от itFORUM

Миналата седмица за пета поредна година се проведе международната конференция IDC Business Intelligence (BI) Roadshow, посветена на технологиите за бизнес анализи. Важността на аналитичните системи за бизнеса нараства от година на година, тъй като те помагат на организациите да знаят къде се намират спрямо поставените цели, да вземат информирани решения, както и да имат план за действие при динамични промени в средата. Изследвания на IDC сред потребителите в Западна Европа сочат, че през 2009, вложенията в BI са сред топ 5 технологични приоритети на компаниите. В Централна и Източна Европа все още тези технологии са с по-нисък приоритет и заемат 7-мо място, което е логично с оглед на по-ниската зрелост на пазара. 

Мусала Софт представи специализирания опит на компанията в BI решенията изпълнени за български и международни клиенти, със специален фокус върху Cognos технологията. "IBM Cognos 8 BI предлага бързо и лесно разбиране на ключови за бизнеса фактори, осигурявайки ефективно изпълнение и реализиране на стратегическите цели. Чрез IBM Cognos 8 BI мениджърите могат действително да се доверят на получените цифри и да вникнат по-добре в развитието на бизнеса им, посредством отчети, които са по-лесни за достъп и интерпретиране, откогато и да било."- каза в своята презентация Кристоф Кадерли, Marketing and Strategic Initiatives Executive, Performance Management & Business Intelligence, IBM.

Световноизвестният BI гуру Тимо Елиът разказа за еволюцията на аналитичния софтуер за бизнеса през последните години и очерта неговото бъдещо развитие. Според него, хората винаги са се нуждаели от подобен софтуер, но едва през последните години той става общодостъпен и практически задължителен за всички компании като удобно средство за оптимизиране на разходите и повишаване на приходите. Специалистът даде много примери за успешно и неправилно ползване на BI решения в световноизвестни компании и прогнозира, че в скоро време дори таблетите и мобилните телефони ще трябва да имат достъп до аналитична информация, защото тя ще се ползва непрекъснато.

Според Нели Вачева, управител на IDC България, фактът, че BI системите са приложими за различни проблеми в организациите, както и наличието на широк набор от средства, които се предлагат на пазара, в сферата на BI затруднява компаниите. "На конференциите на IDC ние се опитваме да представим както управленски концепции, методологии и добри практики, така и технологиите, които могат да улеснят потребителите в прилагането им. Практиката сочи, че гладът за бизнес аналитичност нараства бързо в компании, в които е внедрено вече дадено решение. При това нуждите са както на най-високо управленско ниво, така и на по-ниските мениджърски нива."

На конференцията бяха представени решения, базирани на различни технологични платформи: от фамилията Cognos Sofware на IBM, SQL и Sharepoint на Microsoft, продукти на Microstrategy и Oracle, така и софтуер от категорията на Freeware. Специални презентации от Мусала Софт и PriceWaterhose Coopers адресираха нуждите на финансовите мениджъри в компаниите. "IBM Cognos Express е BI решение за малкия и средния бизнес, което е изключително подходящо за предприятията в България - автоматизира процесите по планиране, бюджетиране и прогнозиране в компанията. Вие имате възможност да оценявате бизнес опциите с многомерни "what-if" анализи и да оптимизирате резултатите, като използвате получените чрез анализ знания и ги превърнете в прецизно и активно планиране." - каза Пламен Цеков, вицепрезидент бизнес развитие на Мусала Софт.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes