IDC: Идват добри години за BI

Ноември 17, 2010 от itFORUM

Решенията за бизнес интелигентност трябва да бъдат достъпни за използване не само от ИТ персонала, но и от други служители в компанията. Около тази идея се обединиха участниците на организираното от IDC “Business Intelligence Roadshow CEE 2009”, проведено в края на миналата седмицата в София.

„България се справя по-добре от Гърция в условията на икономическа криза – обяви Стилианос Хараламбакис, анализатор софтуер и ИТ услуги в клона на IDC в южната ни съседка. – Последствията, които се наблюдават тук, не са чак толкова лоши, колкото в други страни в Югоизточна Европа.” Според него ситуацията бавно върви в посока нормализиране и въпреки че скоро не се очакват ръстове, каквито много компании реализираха през изминалите години, тенденцията от 2010-а нататък ще бъде постепенното възстановяване. Също така той посочи и няколко позитивни ефекта от кризата, като например осъзнаването, че компаниите трябва да вземат бързи и адекватни решения, да са по-добре подготвени и най-вече осъзнаването на слабостите вътре и новите възможности извън организациите. „Въпросът, който трябва да се задават в тези случаи са дали имам достатъчно и качествена информация, за да взема вярното решение”, поясни Хараламбакис. По думите му ситуацията особено се усложнява от текучеството на кадри, когато решения се вземат от хора, които на по-късен етап вече не са в екипа на компанията и на практика няма как да се провери какъв е ефектът от техните действия или на базата на каква информация са били изготвени.

„Сега, когато бизнес пазарите се преструктурират, вземането на правилни стратегически решения е от изключителна важност”, сподели Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според него BI е това, което дава възможност да се вземат информирани решения и да се избегнат грешките от субективен характер.

„Приоритет за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е интеграцията на различните информационни системи и инфраструктури на държавната администрация. На преден план стои задачата да изградим качествено електронно управление, в което много от решенията на фирмите могат да намерят подобаващо място”, каза още заместник-министърът и допълни, че очаква от бизнеса да навлезе и в спецификата на администрацията, за да й помогне да приложи ефективни технологии и модели по отношение на държавата.

Сред лекторите на конференцията бе и Бас ван дер Хорст, директор Qlik Tech (интервю с него очаквайте в следващия брой на itFORUM), който отбеляза, че един от най-важните аспекти на всеки BI продукт трябва да бъде неговата достъпност. Необходимо е то да може да се използва не само от квалифициран ИТ или друг специалист, но и от всеки служител, който има нужда от такава информация за взимане на дадено решение. Подобно мнение изказаха и други от участниците в „Business Intelligence Roadshow 2009”, сред които много ръководители, мениджъри и експерти от индустрията, анализатори и представители на водещи световни компании.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes