IDC: Мобилността е предизвикателно, но и необходимо начинание

Юни 12, 2012 от Александър Главчев

Доста от компаниите както по света, така и България, нямат изграден стратегия за това как да се справят с предизвикателствата на мобилните връзки. Два са подходите, които могат да бъдат предприети в тази насока. При първият нещата се случват под натиска на потребителите, които желаят да ползват свои устройства. При вторият подход ИТ мениджърите започват да внедряват функционалности, които имат ясни ползи за бизнеса. Това сподели Нели Вачева, управител на IDC България, по време на конференция, посветена на мобилните технологии и приложения в корпоративна среда.

 

При първият подход, наречен условно реактивен, основните проблеми при използването на собствени устройства в корпоративна среда са по отношение на сигурността, работата с множество платформи и управляемостта – повечето потребителски продукти имат проблеми в тази насока. Не на последно място е и високата цена за реализиране на самите софтуерни приложения, тъй като те трябва да могат да работят безпроблемно върху доста широка гама устройства. Целта  при вторият подход, определян от анализатора IDC като проактивен, са конкретни бизнес ползи в най-различни аспекти, като например мобилност и по-висока ефективност на работната сила.

По отношение на устройствата таблетите имат повече потенциал от смартфоните, смята Иван Аржентински, управител на българския разработчик на системи за управление на бизнеса Алое Ко. По негови думи малките екрани на смартфоните не са особено удобни за работа с многото информация, която предоставя една ERP система. Затова те са подходящи за например организационни дейности. „Таблетите имат потенциала за в бъдеще да се превърнат в основните устройства за взаимодействие със системата – обясни Аржентински. – Но е необходимо софтуерът да бъде разработван именно с мисълта за такива устройства.”

Според Вачева, която цитира проучване на IDC, по-малките фирми обикновено са много по-мобилни. За сметка на това, по отношение на плановете за закупуване на мобилни устройства или внедряване на решения, големите компании, които разполагат с ИТ отдели и планират ползите от внедряване на едно или друго решение, са по-напред и като цяло планират сериозни стъпки в тази насока още през настоящата година.

Въпреки че хетерогенната мобилна среда създава проблеми на ИТ отделите, много от технологиите, които бизнесът желае да използва, са свързани именно с възможности като например работата от разстояние. Обединените комуникации са един добър пример в тази насока. Макар че един от основните проблеми пред интегрирането на мобилни решения е тяхната висока цена, различни облачни решения и интегрирани платформи предлагат значително намаляване на необходимите средства.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes