IDC представи Топ 10 технологични предвиждания за 2013 г. (видео)

Март 15, 2013 от Александър Главчев

Анализаторът IDC представи своите Топ 10 технологични предвиждания за настоящата година. Според компанията, както през 2012-та, така и през 2013 г.  важните събития ще гравитират около т.нар. трета платформа за ръст иновации в сферата, базирани на мобилните устройства,  клауд услугите, социалните технологии и големите данни.

 

 

Топ 10 предвиждания на IDC за 2013 г.:

  • Световни разходи за ИТ: Очаква се да надхвърлят 2,1 трлн. долара през 2013-та, покачвайки се с 5,7% спрямо предходната година, благодарение на развиващите се пазари и т.нар. от IDC „Трета платформа“. Според анализатора, наред с останалите ИТ категории, инерцията на софтуерната индустрия ще продължи и през настояшата година (6 на сто ръст), повличайки 4% от ръста при цялостните разходи за ИТ.
  • Развиващи се пазари: Разходите за ИТ ще нараснат с 8,8%, до над 730 млрд. долара – двоен ръст в сравнение с този на развитите пазари. Развиващите се пазари ще са отговорни за 34 на сто от всичките разходи в ИТ сферата и 51% от общия ръст.
  • Мобилни устройства: Продажбите на смартфони и таблети (т.нар. умни мобилни устройства) ще се увеличат с 20 на сто, ще генерират 20% от ИТ продажбите и ще са отговорни за 57 процента от ръста на глобалния пазар. Без тях ръстът на индустрията ще е едва 2,9 на сто.
  • Мини таблети: Устройствата с размер на екрана под 8 инча ще представляват 60% от доставките на таблети, след като през през 2012-та са били едва 33 на сто.
  • Мобилен софтуер: Онези мобилни платформи, които не успеят да преминат границата от поне 50% заинтересованост сред разработчиците са обречени. Майкрософт е на 33 на сто по този показател, а RIM на 9%.
  • SaaS придобивания: Очакват се сделки за над 25 млрд. долара от придобивания на SaaS (софтуер като услуга) доставчици през следващите 20 месеца, нараствайки от 17 млрд. през изминалите 20 месеца.
  • Ръст прииндустриалните PaaS решения: Броят на индустриално фокусираните публични клауд платформи, които са били по-малко от 100 през 2012-та, ще нарасне десетократно до 2016 г., докато „хоризонталните“ PaaS (платорма като услуга) решения ще станат по-масови.
  • Индустриални ИТ решения: До 2016-та, с широкото навлизане на специфични индустриални ИТ решения, 80% от новите инвестиции в ИТ ще въвличат диретктно директори, отговарящи за различни бизнес линии. Т.е. очаква се промяна в традиционното възприемане за това кой е копувачът на ИТ продукти в дадена организация. През 2013 г. компаниите ще похарчат около 65 млрд. за специфични индустриални решения, а до 2016-та се очаква този пазара да достигне 100 млрд. долара.
  • 3-тата платформа  и центровете за данни: Конвергираните системи и софтуерно дефинираните мрежи ще отбелжат ръст. Т.нар. BYOID (Bring your own ID) и „социализирането“ на мобилните приложения ще ги превърнат част от защитния периметър на корпорациите, които все повече ще интегрират подобни приложения.
  • Големи данни: Инвестициите в такива решения ще достигнат 10 млрд. долара през 2013-та и ще бъдат над 20 млрд. долара през 2016 г.

По думите на Томас Вавра, вицепрезидент „Софтуер“ в IDC CEMA, в момента в сферата на ИТ са налице 4 трансформиращи сили. Това са мобилните устройства, клауд компютингът, големите данни (big data) и социалните технологии:

Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика, представи икомическата аситуация в България и региона в началото на 2013 г. По нейни думи настоящата година отново ще е белязана от стагнация.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes