IDC: Търговията с компютри у нас пада стремително

Ноември 9, 2012 от itFORUM

Негативните тенденции в търговията с РС от началото на 2011 г. се затвърдиха и през четвъртото календарно тримесечие, когато българският РС пазар се сви с 13.5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г., се казва в проучване на IDC, цитирано от b2bnews. Пазарът на преносими компютри спадна с 11.2% на годишна база през четвъртото тримесечие, а най-търсени са били модели с цени под 800 лева. Въпреки няколко големи доставки в публичния сектор, настолните компютри регистрират спад от 20.0% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.

 За цялата 2011 г. РС пазарът се срина с 16.6% и падна дори под нивата на 2007 г. Преносимите компютри са по-засегнати със спад от 18.8% през 2011 г. и дори евтините оферти и непрекъснати промоции не успяват да привлекат повече клиенти от 2010 г.

Пазарът на настолни компютри се понижи само с 10.2% през 2011 г., но търсенето все повече се измества към преносимите компютри. На този етап таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България, защото цените им са все още високи за родния потребител. За сравнение РС пазарът в Централна и Източна Европа нарасна със 7,3% през 2011 г., а повечето страни в региона вече втора поредна година са на ръст.

Прогнозата за 2012 г. е по-скоро песимистична, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. Очевидно е, че и домашните потребители, и бизнесът ще започнат да купуват повече компютри след като се уверят, че икономиката еднозначно излиза от кризата. Позитивен сигнал може да даде правителството с ускорено въвеждане на електронно правителство, но все още предстои да видим резултати в тази насока, допълва анализаторът.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes