IDC: В България бизнесът не се съживява както в Централна Европа (видео)

Май 14, 2013 от Александър Главчев

Пасивността на държавата и бизнес сектора е в основата на все по-тежко протичащата криза в България. И разликите спрямо останалата част от Централна и Източна Европа са очевидни. Липсата на законови реформи, касаещи бизнеса, високият регулационен натиск и ниската покупателна способност само допълват мрачната картина. Въпреки това обаче от анализатора IDC отчитат, че бизнесът не е склонен да спестява, когато става дума за сървъри.

 

„От началото на кризата досега хардуерният пазар се развива в изключително негативна насока, въпреки че представлява най-голямата част от общия ИТ пазар, той е и най-засегнатият – сподели Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България. – Вътре в него обаче има сегменти, които удържат влиянието на кризата – спадът при тях е по-малък или дори бележат ръст.”

Според анализатора българският пазар навлиза в кризата с тримесечие и половина, спрямо останалата част на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Тенденциите у нас са същите като в останалата част от региона, но спадът в България е много по-драстичен. По думите на Стоев дори през ключовите за ЦИЕ 2011 г. и 2012 г., когато общият пазар е отбелязвал ръст, в България той, макар и следвайки общата тенденция, не е успял да изплува над нулата.

Регулационен натиск

„Макар и с по-малки ръстове, големите пазари успяха да поемат отново нагоре”, сподели Нели Вачева, управител на IDC България. У нас несъмнено държавната политика и създаваната от нея несигурност са сред факторите кризата да бъде усетена по-силно в България. Компаниите са принудени да харчат пари за съвместимост с различни изисквания. „От една страна, това наистина може да бъде и стимул. През миналата година обаче фирмите похарчиха пари за устройства, който ние не ги броим за ИТ, но те изядоха парче от този пазар”, каза още Вачева, давайки за пример устройства, с които акцизните компании измерват горивото в складовете си.

„Ниската покупателна способност, високата безработица и неадекватната вътрешна политика на държавата са основните причини за тежката криза у нас”, сподели Стоев. Той даде за пример Естония, която в началото на кризата е регистрирала 30-40 на сто спадове. Благодарение на реформи обаче нивата на ИТ пазара там се е върнал на нивата отпреди кризата и освен това страната е успяла да влезе в еврозоната, успявайки да изпълни всички критерии.

Според Стоев в началото на кризата в България и в останалата част от ЦИЕ домашните потребители са били по-слабо засегнати от кризата, отколкото бизнеса. Възходът на пазари като споменатия в Естония обаче се дължи на факта, че бизнесът е започнал отново да купува в обеми, близки до предишните. В България това съживяване на бизнеса на практика липсва.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes