Intel и Facebook си сътрудничат по нова модулна сървърна архитектура

Януари 17, 2013 от itFORUM

Intel обяви своето сътрудничество с Facebook за дефинирането на следващото поколение технологии за сървърни шкафове, използвани да захранват най-големите центрове за данни в света. Като част от сътрудничеството, компаниите също представиха прототип, изграден от Quanta Computer, който включва иновативна фотонна архитектура за сървърни шкафове, за да покаже потенциала за подобрение на общите разходи, дизайна и надеждността на модулна среда на шкафовете. 

 

"Intel и Facebook си сътрудничат по нова модулна сървърна архитектура, която позволява независимо подобряване на подсистемите на компютърните, мрежовите, шкаф, и устройства за съхранение на данни, които ще очертаят бъдещето на мега центровете за данни за следващото десетилетие," каза Джъстин Ратнър, главен технически директор на Intel при своето изказване на Open Computer Summit в Санта Клара, Калифорния. "Модулната архитектура за сървърни шкафове включва новата фотонна архитектура на Intel, базирана на висока широчина на лентата, 100Gbps Intel Silicon Photonics Technology, която позволява да се ползват по-малко кабели, увеличена широчина на лентата, допълнително постигане на екстремна ефективност на мощността, в сравнение с днешните базирани на мед взаимовръзки."

Джъстин Ратнър обясни, че новата архитектура е базирана на над десетилетие изследвания за изобретяването на фамилия базирани на силиций фотонни устройства, включително лазери, модулатори и детектори, които използват low-cost силиций, за да интегрират напълно фотонните устройства с безпрецедентна скорост и енергийна ефективност. Силициевата фотоника  е нов подход за използване на светлината (фотони) за придвижване на огромни количества данни при много високи скорости с изключително ниска мощност чрез тънки оптични влакна, а не чрез използване на електрически сигнали чрез медни кабели. Intel прекара последните две години, за да докаже, че силициевата фотонна технология заслужава да влезе в производство и сега произведе инженерни мостри.

Силициева фотоника, направена с евтин силиций, а не със скъпи и екзотични оптични материали, предоставя значително ценово предимство спрямо по-старите оптични технологии, както и предоставя ползи като по-висока скорост, надеждност и възможности за надграждане. Бизнес организациите със сървърни ферми, или огромни центрове за данни, могат да елиминират пречките пред производителността и да осигурят дългосрочни възможности за надграждане, докато значително спестява оперативни разходи и енергия. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes