Intel използва нова 3D структура за транзисторите на своите чипове

Май 5, 2011 от itFORUM

Intel обяви значителен пробив в еволюцията на транзисторите, микроскопичните градивни „тухлички” на съвременната електроника. За първи път от откриването на силициевите транзистори преди повече от 50 години, транзистори, които използват триизмерна структура, ще бъдат въведени в масово производство. Intel ще въведе революционния 3D транзисторен дизайн, наречен Tri-Gate, който за първи път беше обявен от Intel през 2002, в масово производство при 22-nanometer (nm) node в чипа на Intel с кодово название “Ivy Bridge.” Един нанометър е една милиардна част от метъра.

Триизмерните Tri-Gate транзистори представляват фундаментален изход от двуизмерната, равнинна транзисторна структура, която даваше мощност не само на всички компютри, мобилни телефони и потребителска електроника до днес, но също и и на електрониката в автомобилите, космическите кораби, домакинските уреди, медицинските устройства и буквално хиляди други устройства от ежедневието в продължение на десетилетия.

Учените отдавна са признали ползите от 3D структура за поддържане на темпа на Закона на Муур, тъй като измеренията на устройствата станаха толкова малки, че законите на физиката се превърнаха в бариери пред напредъка. Ключът към днешния пробив на Intelвъзможността да приложи своя нов 3D Tri-Gate дизайн на транзистори в масово производство, като навлиза в следващата ера на Закона на Муур и отваря вратите към ново поколение от иновации в широк спектър от устройства.

Законът на Муур е прогноза за темповете на развитие на силициевите технологии, който твърди, че на около всеки 2 години гъстотата на транзисторите ще се удвоява, докато увеличава функционалността и производителността и намалява разходите. Той се превърна в основен бизнес модел за полупроводниковата индустрия в продължение на повече от 40 години.

Безпрецедентно спестяване на енергия и увеличение на производителността

3D Tri-Gate транзисторите на Intel позволяват на чиповете да работят при по-нисък волтаж, с по-малко утечки, като предоставят безпрецедентна комбинация от подобрена производителност и енергийна ефективност, в сравнение в предишните шедьоври на транзисторните технологии. Тези възможности дават на дизайнерите на чипове гъвкавостта да изпират транзистори за ниска мощност, или за висока производителност, в зависимост от приложението.

22nm 3D Tri-Gate транзистори предоставят до 37% увеличение на производителността при нисък волтаж, в сравнение с 32nm двуизмерни транзистори на Intel. Тези невероятни ползи означават, че те са идеални за употреба в малки ръчни устройства, които работят като използват по-малко енергия, за да “превключват” напред и назад. Алтернативно, новите транзистори консумират по-малко от половината енергия, когато при същата производителност се използват 2D planar транзистори при 32nm чипове.

Продължаване на темпа на иновациите – Законът на Муур

Транзисторите продължават да стават по-малки, по-евтини и по-енергийно ефективни в съответствие със

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes