Intel пожела честит рожден ден на професор Хокинс върху силициева пластинка

Януари 23, 2013 от itFORUM

На церемония в Центъра за Теоретична Космология в Кеймбридж, Intel представи уникален подарък за рождения ден на професор Стивън Хокинг. Подаръкът представлява съобщението "Честит Рожден Ден на професор Стивън Хокинг," записано стотици пъти върху една триста милиметрова силициева пластинка, която обикновено се използва за масово производство на чипове на Intel. Поздравленията са "отпечатани", използвайки 32nm производствена технология на Intel. Наноскопични медни линии, които обикновено се използват за производството на чипове с висока производителност и ниска консумация на енергия, като например тези в най-новите смартфони с Intel Inside, са били използвани за създаване на поздравленията. Всяка буква е широка десет микрона, което е около десет пъти по-малко от ширината на човешки косъм.
 
"Това е един много специален подарък за необикновен учен и изключителен човек", каза проф. Мартин Кърли, Intel вицепрезидент и директор на Intel Labs Europe, при връчването на наградата. " Новаторският научен принос на професор Хокинг и неговата забележителна устойчивост са вдъхновение за всички нас."
 
Проф. Стивън Хокинг е директор на научните изследвания и основател на Центъра за Теоретична Космология. Новият  суперкомпютър на Центъра COSMOS Mk IX, част от UK DiRAC Facility  и създаден с помощта на Intel технология, цели да разреши някои от най-сложните математически предизвикателства, пред които са изправени учените в космологичните изследвания. Той ще бъде използван, за да проучи произхода на нашата вселена, да се анализират данни за космически микровълнов фон от сателита на Планк и да се проучи сложността на произхода на нашата вселена с теория на решетъчни симулации на полето на нелинейни явления през първите фракции на секунда.
 
Суперкомпютърът ще допринесе да се отговори на ключови въпроси като: Какво се случи в първите моменти след Големия взрив? Какви са първичните зачатъци, които водят до формирането на галактики, звезди, планети и в крайна сметка на хората?
 
COSMOS Mk IX използва 1856 Intel Xeon  E5 процесорни ядра и е с максимална теоретична производителност от около 75 TFLOPS.
 
"Ние имаме дългосрочни отношения с професор Хокинг", каза Джъстин Ратнър, Intel главен технологичен директор и управляващ директор на Intel Labs. "Ние сме много доволни да продължаваме да подкрепяме работата на Центъра за Теоретична Космология и да работим в тясно сътрудничество с професор Хокинг за подобряване на неговата персонална комуникационна система".
 
Силициевата пластина беше връчена на професор Хокинг като продължение на симпозиума State of the Universe, който се проведе, за да се отпразнува неговата 70-та годишнина и приноса му към основните физиката и космологията. Събитието бе предавано на живо от Intel в Интернет.
 
Intel също така обяви спонсорството си за COSMO 2013 Международна конференция по физика на частиците и космология, която ще се проведе в Кеймбридж на 2-6 септември 2013. Планирано е да присъстват множество лектори на високо равнище като професор Хокинг, професор Брайън Кокс и професор Дейвид Спергел ще изнесат публични лекции по време на събитието.
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes