Intel пусна своя най-сигурен процесор за центрове за данни

Март 24, 2010 от admin

Intel обяви Xeon Processor 5600 series, които предлагат две нови характеристики за сигурност - Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI) и Trusted Execution Technology (TXT). Те позволяват по-висока производителност при криптиране и декриптиране за по-сигурни транзакции и виртуализирани среди, като предоставят на центровете за данни по-здрава основа за cloud сигурност.

Това са и първите чипове за сървъри и работни станции, базирани на новата 32-нанометрова технологична логика на Intel, която използва high-k metal gate Intel транзистори от второ поколение за увеличаване на скоростта и намаляване потреблението на енергия. Процесорите поддържат до шест ядра за процесор и предоставят до 60 процента по-висока производителност в сравнение със серията 45-нанометрови процесори Intel Xeon 5500. В допълнение, центровете за данни могат да заменят 15 single-core сървъра с един-единствен нов сървър и да постигнат възвръщаемост на инвестициите си само за 5 месеца.

Центровете за данни могат да се възползват и от енергийната ефективност на нивите чипове. Един двусокетен сървър, използващ новия нисковолтов процесор Intel Xeon L5640 може да осигури същата производителност като един сървър, използващ шампиона на предишното поколение - процесорите Intel Xeon X5570, но с до 30 процента по-ниска консумация на енергия на платформата.

“Процесорите Intel Xeon Processor 5600 series ще бъдат гръбнакът на масовите изчислителни среди - заяви Кърк Скогън, вицепрезидент и генерален директор на Intel Architecture Group. - Новите възможности за сигурност ще повишат увереността на ИТ мениджърите. Подобренията в производителността, сървърната виртуализация и консумацията на енергия на сървърите ще подпомогнат продуктивността и ефективността на широк диапазон приложения – от преноса на данни до работните станции, изпълняващи медицинските изображения и цифрови прототипи.”

AES-NI е един нов комплект от инструкции, представен първо с новата Intel Core фамилия процесори. Тези инструкции ускоряват AES производителността, за да дадат възможност за по-бързо криптиране и декриптиране за широк набор от приложения като характеристики за криптиране на бази данни, пълно криптиране на дискове и сигурни интернет транзакции.

TXT ще осигури допълнителна сигурност, която cloud средите са очаквали, чрез предоставяне на по-сигурни среди за пускане на платформи, заедно с предоставяне на по-голяма защита за приложения, които се движат между виртуализирани сървъри. Възможностите на хардуерно ниво, интегрирани в процесора, защитават от зловреден софтуер, за да позволяват на важните приложения и данни да работят по-сигурно във виртуализирана среда.

Съвместната работа на Intel TXT и Intel AES могат да осигурят това виртуализираните среди да имат по-добра производителност и функционалност и да са по-сигурни, когато данните се стартират, мигрират или са в покой.

Технологии като Turbo Boost, Hyper-Threading и подобрената виртуализираща технология се приспособяват към изискванията за производителност на потребителите, усъвършенстват едновременното изпълнение на задачи и надеждността и управлението на консолидирани ИТ среди.

Четириядрената версия на Intel Xeon processor 5600 series с оптимизирана честота достига до 3,46 GHz с TDP от 130 вата, докато шестядрената достига 3,33 GHz с TDP от 130 вата. Подобрените шестядрени версии ще достигат 2,93 GHz и TDP от 95 вата, а стандартните четириядрени процесори 2,66 GHz и 80 вата. Нисковолтовите версии на чипа ще са с TDP, достигащи до ниски нива от 60 вата и 40 и ще са съответно с 6 и 4 ядра.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes