Интернет адресите свършват, очaкват ни турболенции

Ноември 24, 2010 от itFORUM

Интернет ще се изправи пред години на нестабилност, тъй като се прехвърля към нова адресна система, предупреди един от родоначалниците на Мрежата Винт Сърф. Той направи изказване във връзка с натиска Обединеното кралство да започне да използва новата адресна система.

Тъй като настоящите адреси са пред изчерпване към 2012 г. държавите и бизнесът трябва да се заемат с промяната, каза Сърф. По време на преминаването интернет връзките могат да станат ненадеждни, което ще направи редица сайтове и услуги трудно достъпни, добави той. 

"Това трябва да се случи или интернет ще спре да расте или няма да е в състояни да расте", казва Сърф. Мрежата е нараснала до сегашния си размер, като е използвала версия 4 на адресната си схема (IPv4), която дава възможност за около 4,3 милиарда адреси. Оценките сочат, че този фонд от адреси ще бъде изчерпан до края на януари 2012 година.

Създадена е система с много по-голям резерв от адреси, наречена IPv6, но напредъкът към използването й е муден. "Бизнесът трябва да разбере, че това е инфраструктура, на която той разчита, затова трябва да се направи промяната - за да продължи да расте и да се обляга на Мрежата", казва още Сърф. Той разкритикува глобалния бизнес, че е "недалновиден" и не е направил промяната по-рано. 

Проблемът на преминаването ще бъде остър, каза Сърф, тъй като двете адресни системи не са съвместими. Тъй като части от интернет в крайна сметка се конвертират към Ipv6, то тези все още с IPv4 може да не достигат до сайтове, ресурси или услуги в тези части. Мрежата няма да спре по време на смяната, казва Сърф, но достъпът може да бъде зониран. Тази нестабилност може да продължи години, тъй като дори на търсачката Google, негов настоящ работодател, й е отнело три години, за да пусне IPv6 мрежата си.

Работата, според бащата на Мрежата не е много, но е детайлна и е необходимо време за извършването й, а то изтича.

В момента само около 1% от данните, изпращани по интернет, са опаковани в IPv6 пакети, казва Сърф, добавяйки, че преминаването към използване на по-голямото адресно пространство сега трябва да бъде глобален приоритет. Някои страни, като Китай и Чехия, са постигнали голям напредък в използването на IPv6, но други дори не са започнали. 

"Очакват ни турболентни явления", казва Найджъл Титли, председател на RIPE, органът, който раздава разпределението за IPv4 адреси в Европа.
Той заяви, че е само въпрос на време преди недостигът на адреси да започне да вреди на бизнеса. Опитите повече хора да отидат онлайн, да се премахне цифровото разделение и да се насърчи електронната търговия може да бъдат възпрепятствани от липсата на адреси, смята Титли.

Ключът към ускоряване на прехода към IPv6 е да се накарат доставчиците на интернет услуги (ISP) да предоставят услугата на своите клиенти, нещо което твърде малко от тях правят към момента.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes