Интернет на нещата ще превземе мобилните телефони до 2018: Ericsson Mobility Report

Юни 1, 2016 от admin

Най-новото издание на Ericsson Mobility Report, публикувано днес, разкрива, че Интернет на нещата (IoT) ще превземе мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г.

 

Между 2015 и2021 година, броят на IoT свързаните устройства се очаква да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021г., близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства.

Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021г. Двигател на този процес ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018г.

Смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3.4 милиарда на6.3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати – уникални потребители – доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Установена е драматична промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца(2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

През2016г., беше направено дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес.

Другите ключови резултатиот Ericsson Mobility Report включват:

Глобален ръст:абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015– 2021г.; мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне 15 пъти до 2021г.; и въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016 г.

Трафикът на данни продължава да расте с нестихваща сила:глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015г. и  първото тримесечие на 2016г. в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 г. около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

LTE абонаментите растат с бързи темпове през първото тримесечие на 2016г.:през първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонаменти в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1.2 милиарда. Очаква се пиковите LTEскорости за сваляне на данни от 1 Gbpsда бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016г.

Необходима е допълнителна хармонизация на спектъра между страните, планиращи ранно въвеждане на 5G:Очаква се 5G да стартира много по-бързо от очакваното и това налага хармонизация на спектъра между държавите, планирали ранното му внедряване и пускане. Това допълва настоящия процес на подготовка за WRC-19, който се фокусира върху спектъра за търговско внедряване на 5G след 2020г. 

Ericsson Mobility Report е един от водещите анализи на наличния мобилен трафик на данни, даващ задълбочени измервания от работещите мрежи по цял свят. Докладът използва тези измервания и анализи, наред с вътрешни прогнози и други релевантни проучвания, за да предостави задълбочени резултати относно текущия трафик и пазарни тенденции в Свързаното общество.

Traffic Exploration Tool, който допълва доклада, може да се използва за създаването на графики и таблици според конкретни критерии. Информацията може да се филтрира по регион, абонамент, технологии, трафик и тип устройство.  

Докладът определя свързаното устройство като физически обект, който има IP stack, даващ възможност за двупосочна комуникация през мрежови интерфейс.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes