Интервю: Арун Чандрамохан, анализатор от IDC CEMA

Ноември 23, 2010 от itFORUM

Струва ли си компаниите да инвестират в системи за съхранение на данни и виртуализация?


Бих казал, че си струва по-големите компании, като например ebay.bg, да инвестират в системи за съхранение на данни и виртуализация. Те, разбира се, трябва да заменят старата технология с новата. Такива трансформации могат да направят телекомите и като цяло големите корпорации. Защо си струва обаче? Да започнем оттам. Струва си, защото центровете за данни например стават все по-големи и по-сложни. Но не само това. Нарастващите мощности за обработка на данни и бързото увеличаване обема на информацията означават и по-големи сметки за енергия. Решение на проблемите предлагат доставчиците на виртуални услуги и системи за съхранение на данни, които правят управлението на бизнес информацията, нейната достъпност, съхранение и сигурност много по-ефективни. Много от тези доставчици предлагат добра възможност за съхранение на данни. И, разбира се, най-важното според мен е системите за съхранение да бъдат максимално опростени.

 

Не е ли много скъпо за компаниите да използват виртуализацията?


Аз мисля, че първоначалната цена, която трябва да платят компаниите, за да се възползват от виртуализацията, не може да се сравнява с цената, която те плащат, за да поддържат и работят със собствената си информационна система. Ако вие сте голяма компания и имате център за съхранение на данни с работещи в него анализатори на информацията и системата, какво ще ви струва това? Колко ще ви струва съхранението на данни? Това от една страна. От друга обаче, колко ще похарчите годишно например за специалисти, за електроенергия необходима за вашата ИТ система, и за менажирането й? Това са значимите въпроси. Моето мнение е, че при сегашната цена на виртуалните услуги те са значително по-евтини и по-изгодни за компаниите.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes