ИТ инфраструктурата се ориентира към "облака"

Май 2, 2012 от itFORUM

Tatu Valjakka, продуктов мениджър на Eaton Power Quality, за новите тенденции

 

С цел да увеличат производителността и да намалят разходите си, организациите от всякакъв размер и дейност бързо внедряват решения за изнесен софтуер, платформи и инфраструктура.

 

Облачните изчисления осигуряват в реално време ИТ инфраструктура, услуги и софтуер през интернет или вътрешна уеб-базирана инфраструктура. Експертите прогнозират, че в рамките на няколко години повечето компании ще използват поне няколко базирани в "облака" приложения и услуги. Като цяло предлаганите облачни решения са разпределени в три широки категории:

  • SaaS (“Софтуер като услуга”) решенията доставят софтуерни приложения чрез "облака".
  • PaaS (Платформа като услуга) осигуряват онлайн достъп до изчислителни ресурси и програмни инструменти, които разработчиците могат да използват, за да създават и хостват базирани на "облаци" приложения.
  • IaaS (Инфраструктура като услуга) предлагат инфраструктурни ресурси, като например място за съхранение и изчислителни мощности през мрежата.

Гъвкава и умна ИТ среда

Повечето облачни инфраструктури използват широко сървърна виртуализация — технология, позволяваща на един физически сървър да поддържа множество виртуални сървъри, всеки от които има своя операционна система и приложения. Наличните изчислителни и дискови ресурси на един или множество центрове за бази данни могат да се разпределят динамично, за да отговорят на променливите изисквания на приложенията. На практика се извършва  същото количество работа, но с много по-малко неизползвани ресурси.

Облачните решения се използват за гъвкави инфраструктури с висока степен на автоматизация, които съответно са по-прости и евтини за управление.Потребителите могат да използват за достъп до мрежата устройства по свой избор, включително смартфони и таблети. Освен това публичните облачни решения освобождават компаниите от нуждата за големи предварителни инвестиции в хардуер и софтуер, тъй като те вече не изискват локални сървърни ресурси.

Когато една компания не притежава сървърното пространство, тя може да регулира големината му в зависимост от промените в нуждите си. Повечето облачни решения позволяват на потребителите динамично да добавят или премахват процесорни или дискови ресурси и така да използват гъвкавостта, получена благодарение на виртуализацията.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes