Иван Аржентински, управител на Алое Ко: Изборите на ERP система ще се правят не по обичайните бизнес причини и без следване на нормалната икономическа логика

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент?

Въпреки всички негативи на методиката, по която се прилагат евро-програмите, като цяло очакванията ми са за ръст и за постигане на по-голяма цялостна популярност на ERP системите сред бизнеса.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Конфликтът на ERP внедрителите в момента не е между тях, а е с неправилната методика, по която се прилагат европейските програми за финансиране.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

До голяма степен решенията се взимат по подобие на начина, по който се купува една кола. Някои клиенти търсят марка, други търсят функционалност, трети – удобство, четвърти – икономичност. Има и една пета категория клиенти – такива, които търсят някой да им обещае първите четири неща едновременно.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Ние залагаме на съвременни тенденции като мобилност и обединени комуникации. Това е все още територия, която не е достатъчно добре обхваната от ERP системите. Традиционно само професионалните CRM и Call Center решения имат подобни възможности. Интегрирането на подобни функционалности в основната ERP система дава големи предимства.

Един пример за ползите е събирането на много по-цялостна информация в досиетата на клиентите – както традиционните CRM данни - срещи, пощи, телефонни разговори, така и логистична и финансова информация от ERP - за продажби, доставки, плащания и т.н.

Друга модерна тенденция е работата с докосване на таблети. Това е почти напълно „неизследвана“ област, поне що се отнася до професионалните бизнес решения.

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Опасността е огромна. В момента самата програма по подпомагане е така структурирана, че всичкивнедрявания трябва да са „бързи“. Това създава големи рискове пред проектите по внедряване.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes