Иво Стефанов, Методия: Мисленето чрез Business Excellence дава правилния подход при избор на определена технология

Януари 24, 2012 от Ваню Кръстев

В поредица от мaтериали се опитахме да представим накратко основните моменти и принципи на методологията за управление на компаниите Business Excellence. С помощта на Иво Стефанов, управляващ партньор на консултантската компания Методия, преминахме през четирите ключови етапа на Business Excellence и набора от аналитични иструменти, с които тя си служи при осъществяване на балансирано управление на компаниите. В края на тази поредица зададохме на Иво Стефанов няколко обобщаващи въпроса. С тях се надяваме да опишем как Business Excellence се съотнася към съвременните технологични концепции, визирайки най-вече Cloud Computing.

 

В поредицата Business Excellence се опитахме да разкрием същността на цялостната методология и съпътстващите я бизнес концепции и инструменти. Като вземем предвид всичко казано дотук, редно ли е да направим следното обобщение: Business Excellence всъщност е един начин на мислене, едно цялостно организационно знание за развитие и растеж на компаниите.

Да, всъщност Business Excellence e начин на мислене в улегналите и стабилни компании – тези, които са на пазара не за един-два дена, а за да трупат знания, да се развиват, да удовлетворяват клиентите си и да бъдат водещи в индустрията, в която оперират.

Интересно е да разберем има ли индустрия, в която Business Excellence не може да бъде използвана? И къде тя би била най-подходяща?

Индустрия, в която Business Excellence не може да бъда използвана, няма. В същността си това е методология, която се занимава с филтрирането и приоритизирането на нуждите на клиентите и създаването на продуктите и услугите, които най-добре ще ги удовлетворят. Това по принцип е в сърцето, в мисията и визията на абсолютно всеки бизнес и няма как да има индустрия, в която подобна методология да не може да бъде използвана.

И все пак съществуват някои отрасли и браншове, в които Business Excellence е малко по-подходяща от други подобни методологии. Това са икономически сфери, при които проектите, продуктите, процесите и услугите са много по-сложни, многопосочни и изискват участието на различни типове роли, продукти и отдели. Методологията  Business Excellence разполага със средства за решаване на проблемите, които многократно увеличават шансовете за успех и удовлетворяват всички рискове. Ще дам пример с един нормален ритейл бизнес, който продава няколко продукта, при всички положения той ще може да използва някои от инструментите на Business Excellence, въпреки че процесите при него са праволинейни и доста по-прости. От друга страна – при самолетостроенето или производството на медицински апарати процесите са изключително сложни и методологията би била много по-подходяща.

Как тази бизнес методология се вписва в съвременните технологични концепции? Как тя спомага за това технологиите да бъдат внедрявани по-успешно в компаниите?

Съвременните технологични концепции претърпяха много изменения през последните години. Принципите на Lean и Agile все повече и повече започнаха да се залагат в управлението и развитието на много компании. Поради тази причина бизнес инструментите, които се прилагат в Business Excellence, корелират с този нов начин на организационно мислене.

Като цяло внедряването на нови технологии, управленски концепции и продукти винаги преминава през погледа на клиента, през очите на останалите заинтересовани страни и през вероятността от настъпване на определени рискове. С други думи мисленето чрез Business Excellence ще ни даде правилния подход към избор на определена технология. Методологията разполага със съвкупност от инструменти, които правят точно това.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes