Иво Стефанов, управляваш съдружник в Методия: Ако обмисляте инвестиция в ERP, питайте вашия доставчик/консултант каква методология използва, а не какъв продукт ви продава

Май 28, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент? 

За нас е особено радостен и един друг факт – че фирмите, които кандидатстваха с проекти по мярката, бяха над 1400. Това е ясен сигнал, че модерните български компании вече ясно разбират необходимостта от оптимизация на бизнес процесите и въвеждането на системи за автоматизация. В настоящите времена на неотшумяваща икономическа и финансова криза, инвестиция в подобна автоматизация е още по-необходима и ще се откупи с много по-бързи темпове. Според мен всяка компания в нашия бранш трябва да може безпроблемно да докаже много добро ROI. Поне със сигурност Методия може да го направи.

Бърз преглед на списъка със спечелилите финансиране компании показва, че в категорията средни са най-много, което също е позитивна индикация. Този тип компании са гръбнакът на икономиката и имплементирането на ИТ решения за оптимизация при тях ще бъде най-осезателно и на макро равнище.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Не бих казал, че може да се говори за конфликтни точки – по-скоро до известна степен ще има принципна разлика в подхода на доставчиците на ERP решенията към клиентите им. Състои се в това, че някои просто се опитват да внедрят определен тип софтуерна платформа, а не подхождат като консултанти, които първо оптимизират бизнес процесите в сътрудничество с клиента и след това разработват и имплементират софтуерната автоматизация. В Методия работим по методологията Business Excellence, която съчетава най-доброто от Six Sigma, Lean и други утвърдени методи. Така че, ако може изобщо да се говори за „конфликт”, то такъв може да има в подхода към клиента.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Големите предприятия, както са дефинирани и в списъка на одобрените фирми по ОП Конкурентноспособност, вероятно ще предпочетат системите със „затворен код” от водещите производители. Не е задължително правилен ход, защото е инерционен и е силно повлиян от разбирането, че утвърдените доставчици са по-добри, защото имат изградени брандове. Не оспорвам качествата им, единствената ми препоръка е да бъдат измерени всички възможности и разходите да бъдат оценени в матрица, в която са въведени повече фактори, и в крайна сметка клиентът да изработи собствена метрика за добавената стойност, която ще получи от ERP решението си. За средните и малките предприятия със сигурност обаче бих казал внимателно да сравняват и да направят своя анализ и сред решенията с „отворен код”.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Възможността за достъп и работа с ERP през мобилни приложения, както и интегрирането със система за Business Intelligence. Друго важно предимство е опцията да бъдат интегрирани всички заварени системи. Модерното ERP не „задрасква” остарелите системи, а ги използва и надгражда.

Опасни ли са маркетинговите анонси за „бързотечно” внедряване на ERP система? Доколко е голяма опасността от внедряването на „кухи”, мимолетни ERP системи?

Доста е голяма. Непрекъснато разговаряме с клиенти, които са инвестирали значителни средства и време, за да получат накрая неработещ продукт. Това е най-лошият възможен случай – инвестиция с възвръщаемост, клоняща към нула. Да се надяваме, че с фирмите, одобрени за еврофинансиране, няма да имат такъв негативен опит. Още повече, че става дума и за пари на Европейския съюз.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes