Изследване: Интересът към хибридните облачни решения е силен

Декември 4, 2014 от admin

Хибридният облак с неговата уникална комбинация от решения за локално и отдалечено инсталиране придобива нарастваща популярност, както показва тазгодишно проучване на Tech Pro Research.

 

Публичните и частните облачни предложения варират от лични услуги като Microsoft OneDrive, Google Drive и Apple iCloud до бизнес фокусирани услуги като Microsoft Azure, Google Cloud Platform и Amazon Web Services.

Публичнитерешения в облака са обикновено услуги на абонаментен принцип, където хардуерът или софтуерът, или и двете, се отдават под наем и където ИТ отделите купуват сторидж, изчислителни съоръжения и/или мрежи на база нуждите си. Много компании са предпазливи към възприемането на публичните облачни услуги, поради опасения за всичко – от сигурността и надеждността до спазването на регулаторните изисквания.

Частнитеоблаци се появиха в отговор на тези опасения, като частните облаци обикновено са решения за локално инсталиране, които използват хардуер и софтуер, управляван от IT отдела на организацията.
Това именно породи хибридния облак. Той е създаден, за да се съчетаят най-добрите характеристики на публичните и частните облаци. Той съчетава локалните и отдалечените решения, които обикновено имат комуникация помежду си. В зависимост от решенията ИТ персоналът и крайните потребители може дори да използват едни и същи инструменти за управление, предоставянеи мониторинг на двете системи.

За да помогне навземащите решения относно технологиите в бизнес организациите да разберат по-добре плановете за възприемане на решения, базирани на хибриден облак, от организациите от цял свят, Tech Pro Research е провела глобално проучване през май 2014 г.

Събрана е обратнавръзка от 138 респонденти, за да се даде отговор на следните въпроси:
• Какъв е процентът на внедрени хибридни облачни решения
• Кои сектори от икономиката обмислят прилагането на хибриден облак
• Каква е средната големина на компаниите, обмислящи прилагане на облак
• Какво пречи и какво насърчава реализацията на хибридни облаци
• Какво мислят доставчиците на облачни решения
• Какви са предварителните съображенията относно доверието и надеждността
• Какво показва опитът по отношение на доверието и надеждността

Не е изненадващо, че проучването показва, че повечето от респондентите са запознати с концепцията на хибридния облак, като 93% от запитаните посочват, че най-малкото са чували за него. Повечето от хората, които не са запознати с концепцията, са от малки организации, като 13% от дружествата с по-малко от 50 души персонал не са запознати с хибридния облак, срещу само 5%  незапознати с концепцията в дружества с 1000 или повече души персонал.

За експертите тези констатации не са твърде изненадващи предвид факта, че много малки организации не разполагат със съществуваща хардуерна инфраструктура, която е необходима за тази част от хибридното решение, която трябва да се разположи локално. Също така за малките фирми, които не са обременени от съществуващи системи, всъщност може да бъде по-лесно и по-рентабилно да използват решение, базирано изцяло на обществения облак, вместо да купуват собствен хардуер.

От 128 респонденти, които най-малкото са чували за хибриден облак, една трета са заявили, че вече са внедрили хибридно облачно решение, а други 37% обмислят възможността за използването на хибриден облак. Други 30% нямат планове за въвеждане на технологията. Това съответства много близко до едно друго проучване, направено от The New Era по поръчка на Microsoft, което казва, че 68% от организациите ще възприемат модела хибриден облак през следващите две години, което е увеличение с 19% спрямо сегашната скорост на възприемане на технологията хибриден облак.

Интересно е сравнението, направено в доклада, между списъка с доставчиците, чиито решения се използват в момента, в сравнение с тези, които компаниите обмислят при плановете си за бъдещо внедряване.

Както се вижда от горната графиката на Tech Pro Research, преценяват се повече доставчици от тези, които се ползват сега. И докато Microsoft потвърждава първенството си и в двете области, Amazon и VMware разменят позициите си между второто и третото място в двата списъка. Може да се отбележи също, че Amazon и Cisco имат далеч повече респонденти, които преценяват продуктите им, отколкото такива, които в действителност ги използват.

Докладът също такасе задълбочава в ползите и потенциалните проблеми с хибридния облак и какво трябва да се има предвид, ако се преценява внедряване на решение с хибриден облак в дадена организация. Данните показват, че е интересно съотношението между използването на хибридните облаци и размера на организациите, които го възприемат.

Целият доклад може да намери на този линк: http://www.techproresearch.com/downloads/hybrid-cloud-benefits-roadblocks-favored-vendors/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes