Какво има в сторидж облаците?

Декември 21, 2010 от admin

Алън Радинг

Почти всички доставчици рекламират шумно някакъв вид продукт или услуга за сторидж в облака. Тук обаче е истината за това, от какво е изграден вътрешният сторидж облак.

„Няма такова нещо като частен сторидж облак понастоящем“ – декларира Стефан Фоскет, директор на консултантска фирма, която предоставя публичен сторидж облак. Може и да е така, но това не е възпряло General Services Administration (GSA) да изпрати запитване за оферта през август за това, което на пръв поглед изглежда е частен сторидж облак.

Но това, което GSA смята за частен или вътрешен сторидж облак, може би се различава значително от това, което повечето предприятия смятат за вътрешен облак. Както се отбелязва в запитването: „Първоначалното придобиване на тези услуги ще бъде улеснено от GSA чрез Cloud Computing Storefront Site, което ще даде възможност на правителствените доставчици да купуват (като използват кредитни карти или други приемливи начини за плащане) инфраструктура като услуга (IaaS), предлагана при необходимост чрез обикновен уеб портал, наречен Cloud Computing Storefront, който ще бъде управляван и поддържан от GSA.“

Дори като имаме предвид, че няма общоприета дефиниция за вътрешни сторидж облаци, заявката на GSA изглежда описва нещо напълно различно. Държавните доставчици питат не за вътрешен сторидж облак или за публичен сторидж облак, а за нещо, което наричат вътрешен Cloud Computing Storefront, един портал или гейтуей, през който държавните  агенции могат да купуват и получават достъп до услуги на публичен сторидж облак за вътрешна употреба. Дори Фоскет, който е подготвял отговора на заявката, е озадачен.

Правителството изглежда е във вярната писта в едно отношение. Както и да дефинираш вътрешните сторидж облаци, те обещават да намалят разходите и опростят процеса на съхранение. Според GSA „Компютърната обработка в облака има способността да намалява разходите за ИТ инфраструктура, като използва достъпни търговски технологии, които са базирани на виртуализация на сървърите, базите данни и приложенията, за да позволят намаляване на капиталовите разходи…“. Инициативата на GSA обхваща както сторидж облака, така и облака за компютърна обработка.

Проблемът с първите сторидж облаци не е, че не съществуват, но те имат твърде много версии по отношение на това, какво би следвало да бъде един сторидж облак. Облакът представлява ниво на абстракция. Почти всеки сторидж продукт може да бъде конфигуриран като част от вътрешен сторидж облак. Зависи от вашата дефиниция. Доставчиците определят сторидж облаците според това, което те продават.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes