Количеството компютърни вируси е по-голямо от всякога

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Нови данни от компанията за сигурност McAfee показва, че количеството зловреден софтуер, пуснат в киберпространството, никога не е било повече и макар че голяма част от него успешно е блокирана, вероятно потребителите на Mac са изправени пред нарастващ риск. 
В своя доклад за заплахите през второто тримесечие на 2010 McAfee Threats Report: Second Quarter 2010, компанията отбелязва, че първата половина на настоящата година е била най-активният й период на обновявания срещу зловреден софтуер от създаването й, а през последното тримесечие опасният код е достигнал най-високите си нива, като са открити 10 милиона нови части на зловреден софтуер. За сравнение през първото тримесечие те са били 1 милион. Нападателите търсят пари и информация и тези техни цели са причина за големия ръст. От компанията обаче уверяват, че те успяват да поддържат темпа на лошите момчета и доказателство за това е способността им бързо да регистрират и създават противодействие на новите злоумишлени програми. Най-популярни цели в момента за зловредния софтуер са преносимите устройства. Докладът отправя предупреждение също към потребителите на Mac. Досега те имаха проблеми със сравнително малки по количество заплахи, но новият троянец HellRTS, предназначен специално за Mac, може да е предвестник на това, което предстои. HellRTS е вирус за дистанционно управление, който позволява на създателя си да придобие контрол над заразения Mac, нещо, което е обичайно за Windows света, но рядкост за Mac компютрите. Все още количеството злонамерен софтуер за Mac е значително по-малко, но според компанията потребителите на Mac трябва да се отнесат към сигурността по-сериозно. McAfee също отбелязва нарастване в спам имейлите, имитиращи сайтове за продажба на дребно като Amazon.com. Според доклада общо спамът е нараснал с 2.5% спрямо първото тримесечие на тази година и със 7% спрямо последното тримесечие на 2009. Тези имейли изглеждат като стандартни имейли с промоции, но когато потребителят щракне върху линка в съобщението, той или тя е пренасочван към злонамерен сайт. Може би няма нищо особено ново в спама, казва докладът, но потребителите трябва да са добре запознати с всички използвани трикове и техники.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes