Конференцията StartUP NEXT 2015 постави акцент върху откривателството в България

Ноември 11, 2015 от admin

Тазгодишното издание на най-старата стартъп конференция в България събра водещи международни предприемачи, визионери и рискови инвеститори

 

Как да развием голям международен бизнес от малка държава като България и как стартиращите предприемачи да останат мотивирани през дългите месеци, през които не виждат резултатите от труда си. Това са някои от въпросите, които бяха във фокуса на тазгодишното издание на StartUP NEXT– най-старата конференция за популяризиране стартирането на бизнес в България. Тя се организира от Фондация StartUP исе проведе на 5 и 6 ноември, в Интер Експо Център, София. От първото си издание през 2007 г. до днес стартъп конференцията се превърна от събитие, популяризиращо предприемачеството основно сред студенти, в мащабен международен форум, събиращ в София представители на стартъп екосситемата от десетки държави, включително и някои от световно – признатите експерти в областта.

Тазгодишното издание на StartUP NEXT съчета лекции от известни предприемачи от Европа и САЩ като Мейсиек Ласкус, главен изпълнителен директор на Стартъп Сафари и Каспър Торни, основател на стартъпа Swipes с някои от най-успешните български основатели на технологични стартъпи, сред които Иво Христов, съосновател на софтуерната компания Komfo, както и на Lab08.com, Деян Витанов, български предприемач в Силициевата долина, съосновател на Chobolabs, Иво Радуловски от Segments Digital и др.

„Силно препоръчвам, ако започвате първия си бизнес, да стартирате нещо, от което ще виждате резултатите“ - посъветва аудиторията Иво Христов и добави, че в стартиращите фирми често видимият резултат се появява по-късно и в продължение на много месеци екипите не виждат ефекта от труда си. Именно това той определи като един от най-сериозните потенциални проблеми пред стартъпите, тъй като във всяка работа мотивацията е обвързана с прогреса, а когато основателите на един проекти изгубят мотивация, това може да бъде решаващо за успеха на проекта.

Деян Витанов, един от най-успешните български предприемачи в Силициевата долина, разказа на българските стартъпи какви са най-добрите начини да привлекат рискови инвеститори в своите проекти. Той акцентира върху значението на изграждането на мрежа от контакти и най-вече – на мрежа от други предприемачи, които вече са взели рисково финансиране. Витанов добави, че рисковите инвеститори винаги търсят възможност да инвестират в следващия „еднорог“ - термин, с който в САЩ наричат стартъпите, достигнали до пазарна капитализация от 1 млрд. щ. долара чрез дялови инвестиции. Именно страха им да не пропуснат следващата много успешна компания е това, което един предприемач, търсещ финансиране, може да използва.

Тази година StartUP NEXTсе провежда в рамките на едноседмичния фестивал UPVenture Week, който продължи 2 до 6 ноември в София. Като част от него се състоя и Startup Safary Sofia – инициатива за отворени врати, в които хора търсещи работа и/или желаещи да стартират бизнес могат да посетят офисите на стартъпи и големи компании в предварително уречен час за вдъхновяща лекция или дискусия. Основен спонсор на StartUP NEXT тази година беше Vivacom, а златни спонсори – СуперХостинг.БГ и METRO.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes