Красимир Попов, Стоун Компютърс: Системните интегратори, които предлагат изнесени ИТ услуги са на практика ИТ банки

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Бизнес организациите продължават да натрупват огромни количества данни и започват да изпитват нужда от оптимални методи за тяхното съхранение и защита. Прогнозите са, че сториджът като услуга ще изпревари традиционните архитектури за съхранение, тъй като тази алтернатива е на много по-ниска цена и е насочена към подкрепа на фирмите с ограничен ИТ персонал. Тя осигурява защита и възстановяване на информацията, дългосрочното й съхранение и непрекъсваемост на бизнеса. Освен това в по-дългосрочен план е предвестник на съхранението и изчислението в облака (CloudComputing). Идеята на новия модел е, че срещу месечен наем, съпоставим със сметката за ток, фирмите получават отлично качество и защита на данните, коментира за itFORUMКрасимир Попов, търговски директорна Стоун Компютърс.

 

Г-н Попов, корпоративните данни нарастват главоломно и фирмите търсят надеждни, но евтини механизми за дълготрайно съхранение и управление на информацията. Може ли това да стане?

Сигурни и надеждни решения има, особено в условията на криза, когато световните производители побързаха да пуснат иновативни технологии с цел стимулиране на пазара. Единственият проблем е, че за да се гарантира сигурност, наличност и цялостност на информацията, трябва да се изгради солидна ИТ инфраструктура, да се следват добрите практики и най-важното, да се наемат и мотивират тясно специализирани хора. Въпреки че технологиите като цяло спестяват човешки труд, елиминират вероятността за грешки и пестят пари, те трябва да бъдат поддържани и управлявани от системни администратори. ИТ средата е като къщата – колкото и прекрасна да е в началото, ако не се поддържа, бързо запада и се превръща в бреме за стопанина си. Но за разлика от недвижимите имоти, които генерират стойност дълго, информационните технологии се „изхабяват” след 3-4 години. Техният жизнен цикъл е много кратък.

Американският бизнес вече наложи успешен модел за защита на фирмена информация на привлекателна цена – т.нар. управляеми, или още изнесени ИТ услуги. Идеята на новия модел е, че срещу месечен наем, съпоставим със сметката за ток, получаваш отлично качество и защита на данните. Механизмът е изключително популярен в Азия, където информационните технологии са напълно интегрирани в бизнес процесите. В този регион близо 35% от малките и средни предприятия гледат на ИТ, образно казано, като на комунална услуга. Всъщност изнесените ИТ услуги гарантират качество, сигурност и наличност, които иначе една средна по размер фирма никога не може да си позволи да изгради със собствени средства. Образно казано - много хора искат яхта на морето, но повечето си наемат, а не купуват, защото е икономически по-разумно.

Бизнесът лесно ли доверява ИТ операциите си на външен доставчик?

Договорните отношения във всяка страна са регламентирани и защитени от закона. Системните интегратори, които предлагат изнесени ИТ услуги, са на практика ИТ банки. В крайна сметка фирмените данни са най-ценният актив на една компания и имат финансово изражение. Принципът е същият като да внесеш парите си в банка, но тук „внасяш” информация.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes