Лаптопът ви е изчезнал?

Декември 20, 2010 от itFORUM

Според ново изследване проведено сред над 300 компании в САЩ загубените от служители лаптопи възлизат на общо 2,1 млрд. долара. Също така, противно на очакванията, според общите данни публични места като гари и летища не са най-рисковите – 40% от лаптопите изчезват от домове и хотелски стаи.

 

Американски и други организации губят милиарди долари поради изгубени или откраднати компютри и въпреки това две трети от тях не прилагат дори основни мерки за безопасност се твърди в ново изследване, проведено от Intel и института Понемон. Резултатите показват, че 329-те интервюирани организации общо за изгубили повече от 86 хил лаптопа на смайващата стойност от 2.1 млрд. долара.

Според проучването за три години, колкото е предполагаемият срок на живот на техниката, вероятността служителите да изгубят лаптопите си място, или компютрите да им бъдат откраднати в е между 5 и 10 на сто, в зависимост от индустрията, в която оперира компанията. От 11-те изследвани индустрии, най-голям брой изгубени или откраднати лаптопи е регистриран в образователните и изследователски институции – малко под 11% от наличните им мобилни компютри. Финансовите институции се представят най-добре, отбелязвайки само малко над 5% липсващи компютри.

Основните методи за запазване сигурността на ноутбуците – криптиране на информацията на твърдия диск, съхранение на данните на резервен носител и технологии за предотвратяване на кражба – са далеч от широката употреба. Изследователите отбелязват, че въпреки че почти половината от изгубените системи са съдържали поверителна информация, едва при около една трета данните са били криптирани, и само 10% са разполагали с друга технология против кражба. При 71 на сто от изгубените лаптопи пък инфрмацията е била загубена безвъзвратно поради липсата на резервни копия.

Едва една четвърт от загубените машини са доказано откраднати, за други 15% са налице само предположения за това, докато останалите около 60 на сто са просто изчезнали.

Изследването анализира три основни типа среда, където служителите най-често се разделят със своите лаптопи. Като първи тип са обособени обектите от транспортната мрежа (летища, ЖП гари или таксита), като втори - домовете, конферентните зали на други компании, или хотелски стаи, и като трети тип – собствените им офиси. Въпреки, че повечето хора биха предположили, че най-много компютри биха изчезвали на публични места, според проучването едва една трета от машините се губят на места като гари, летища и др. Всъщност над 40% изчезват или биват откраднати на места извън работното място, т.е. домове, хотелски стаи и т.н.. Офисите на служителите са местата, на които изчезват 12 % от лаптопите. Други 12% изчезват без обяснение. Само 5 процента от всички изгубени лаптопи са намерени.

Редно е обаче да се направи уговорката, че горните изводи на базата на общите данни. Що се отнася конкретно до кражбите транспортните обекти си остават предпочитан избор за криминалния контингент.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes