Лек ръст на българския РС пазар за 2010 г.

Февруари 9, 2011 от itFORUM

С 0,5% се е понижил българският РС пазар през последното календарно тримесечие на 2010 г. в сравнение с аналогичния период на 2009-а според данни на IDC.

Търсенето на евтини преносими компютри продължава да е основната движеща сила. Пазарът наноутбуци е нараснл с 1,1% на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки регистрираният спад от – 4,8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г., настолните компютриса се представили над очакванията.

Консолидацията се засилва, като първите три фирми – HP, Acer и Dell – контролират почти половината от целия РС пазар.

Според анализатора за цялата 2010 г. пазарът на компютри е нараснал с 3,8%, но въпреки това е не успял да излезе от кризата по подобие на повечето страни от Източна Европа. Продажбите на преносими компютри са се увеличили с 23,3% през 2010-а и дори са надминали нивата от предкризисната 2008 г. За сметка на това пък търсенето на настолни компютри се е сринало с 29,4 на сто и това е повлякло целия пазар надолу.

Домашните клиенти бяха основният краен потребител през цялата година, а средната цена на преносим компютър в България е паднала под средната цена за настолен в някои от страните на Западна Европа.

"Възстановяването на пазара няма да настъпи, докато бизнесът и държавата продължават да са предпазливи по отношение на инвестициите в нови компютри, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. – Имаше раздвижване в края на 2010 г., но очакваме това да се случи към края на 2011 г., паралелно с общото възстановяване на икономиката."

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes