М-Нетуърк инвестира в оптична GPON мрежа

Май 11, 2011 от itFORUM

 

М-Нетуърк, дъщерно дружество на Мобилтел, което управлява придобитите компании за фиксиран интернет Spectrum Net и Megalan Network, обяви плановете си да изгражда и развива оптична мрежа в България, основана на GPON (Gigabit Passive Optic Network) технология. В условията на продължаваща икономическа криза дружеството ще инвестира в един от най-новите варианти на оптична мрежа, която позволява ползването на много повече услуги с много по-висока скорост в сравнение с медната мрежа - до 2.4 GBps.

 

Стартът на услугите, предоставяни през GPON мрежа е предвиден за 16 май, в София. До края на годината М-Нетуърк планира да разшири GPON покритието в градовете Пловдив, Варнаи Бургас. Амбициите на дружеството в средносрочен план са да постигне мрежа с национално покритие.

Към момента изградена мрежа има в столичните квартали „Лагера“, „Славия“, „Бели Брези“, „Хиподрума“ и „Стрелбище“. От 16 май домакинствата в тях ще могат да се възползват от предимствата на новата технология.

На практика, достъпът и преносът, които тази технология осигурява, изпреварват съдържанието, т.е. преносната среда е с неограничен капацитет. Предимствата на GPON технологията включват възможности за интегрирано предоставяне на HD телевизия, високоскоростен интернет и телефонни услуги с изключително качество през една и съща платформа.

Пасивната оптична мрежа (PON) е от типа точка до много точки, като осигурява оптично свързване и използва незахранвани оптични сплитери. Нововъведението в тази технология е, че тя позволява оптична връзка до всяка крайна точка - домакинство или офис. Освен това, пасивната оптична мрежа е „зелена“ – тя не зависи от електрозахранване, защото между техническия център и клиентите изцяло се използва пасивно оптично влакно, което пренася данни посредством светлина на огромни разстояния и използва значително по-малко енергия от медните кабели. Реализираната по тази технология оптична среда може да увеличава капацитета си с подмяна само на крайните устройства.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes