Microsoft: 70% от потребителите са против пиратския софтуер

Ноември 19, 2010 от itFORUM

Днес Microsoft публикува резултатите от мащабно изследване сред потребителите, което проучва нагласите на повече от 38 000 души от 20 държави по целия свят спрямо пиратския софтуер. Резултатите осигуряват едно от най-безспорните доказателства до този момент, че хората по целия свят виждат реална опасност от използването на такъв софтуер. Трима от всеки четири потребители са съгласни, че пиратският софтуер не е толкова безопасен, колкото оригиналния и са посочили като свои основни притеснения загубата на данни и кражбата на идентичност. Анкетираните безусловно подкрепят правителствата и индустриите, които вземат мерки срещу софтуерното пиратство. Според данните, които бяха обявени вчера, 70% от потребителите, участвали в изследването, са изразили мнение, че оригиналният софтуер е по-сигурен, по-стабилен и по-лесен за поддръжка.

Присъствието на висококачествени фалшификати на софтуерни продукти правят различаването истинско предизвикателство дори за хората, които ежедневно работят с тези технологии. Мнозинството от анкетираните споделят, че биха избрали оригинален софтуер, ако имат възможността да направят такъв избор, но по-малко от половината вярват, че потребителите могат да разпознаят фалшификат, ако им се наложи.

Данните потвърждават най-честите оплаквания на тази тема в сайта на Microsoft “How to Tell” (www.howtotell.com). Повече от 300 000 потребители са подали сигнал в този сайт от 2005 г. насам, като са споделили подробности за пиратски софтуер, който е заразил техните компютри с вируси и други видове зловреден код, или просто не е работел правилно. Това, за съжаление, се случва и с български потребители.

Докато потребителите все по-често сигнализират за наличието на пиратски софтуер на пазара, те очакват и от индустрията и правителствата решение на проблема. 65% от анкетираните очакват действия от страна на правителствата, а 72% са на мнение, че софтуерната индустрия трябва да бъде по-активна в решаването на този проблем. 75% се съгласяват, че потребителите имат нужда от начини да се защитят сами от купуването на фалшифициран софтуер в следствие на недоглеждане от тяхна страна.

Microsoft инвестира в създаването и разпространението на информационни материали, за да помогне на потребителите да се защитят и да направят своя избор; в нови технологии, които правят фалшифицирането на софтуер по-трудно; и в активна работа с правителствата по целия свят, за да бъдат ефективно прилагани законите против софтуерните пирати и те да бъдат изправени пред правосъдните органи.

Microsoft препоръчва на потребителите да проверяват дали техният софтуер преминава успешно тестът за валидация на Windows (www.microsoft.com/genuine), всеки път щом придобиват софтуер от Интернет или предварително инсталиран на новозакупените от тях компютри.
Сигналите от потребителите са ключов елемент в борбата на Microsoft срещу софтуерното пиратство. Microsoft окуражава всеки, който се съмнява в оригиналността на своя софтуер, да сигнализира на piracy@microsoft.com. 

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes