Microsoft и BlackBerry ще направят голямо завръщане, благодарение на патенти и нови устройства

Януари 17, 2013 от itFORUM

„През 2013 очакваме нарастващо потребление на NFC технологията (за безжичен пренос на данни от едно устройство към друго на близко разстояние), която ще се насочи по сериозно върху преноса на информация и удостоверяване, а не толкова върху мобилните разплащания“, казва Тим Делука-Смит, вицепрезидент на маркетинговия отдел в WDS. WDS е компания на Xerox, която е единственият в wireless индустрията доставчик на специализирани услуги за подобряване на потребителското удовлетворение. Портфолиото на компанията включва инструменти и услуги за различни платформи, които помагат на доставчиците на безжични услуги да свързват и оптимизират всички етапи от потребителския цикъл.

 

“През тази година очакваме също Android OS да увеличи присъствието си на пазара, навлизайки в други сектори на потребителската електроника като smart телевизори и устройства за сателитна навигация. Прогнозираме, че Microsoft и BlackBerry ще направят голямо завръщане, благодарение на патенти и нови устройства. Ще станем свидетели на много промени през 2013, но онова, което ще остане без промяна, е бързото темпо на развитие при мобилните иновации", сподели още Делука-Смит

Ето кратко описание на тенденциите за безжични комуникации според WDS:

1.      По-добрата цена на обикновените мобилни телефони ще осигури тяхното оцеляване

Въпреки че телефоните без smart функции ще имат второстепенна роля на пазара на мобилни телефони през 2013, тяхната изгодна цена все още ги прави предпочитан избор.

2.      Ползването на NFC технологията ще се концентрира върху споделяне на информация

До скоро NFC технологията беше синоним на мобилно разплащане. Въпреки това, WDS очаква през 2013 употребата на NFC да се пренасочи към споделянето на информация.

3.      Мобилните оператори отправят истинско предизвикателство към фиксираните доставчици на интернет

На теория 4G предлага 5 пъти по-високи скорости от 3G. Ето защо WDS очаква 4G да се превърне в приемлива и предпочитана алтернатива на доставчиците на фиксирани услуги за пренос на данни.

4.      Android става масов

WDS очаква мобилната операционна система да стане масова и да превземе нов клас smart електроника като smart телевизори и устройства за сателитна навигация.

5.      Началото на края на битките за патенти

Изглежда, че Apple няма да продължи своята правна война срещу Android на Google. Samsung също дава сигнали за не толкова антагонистичен подход с думите: „Вярваме че е по-добре, когато компаниите се състезават справедливо на пазара, а не в съда“. Според WDS 2013 ще бъде годината, в която горчивите патентни вражди между смартфон съперници ще намалеят.

6.      Проточващите се патентни спорове носят ползи за Windows Phone OS

За онези производители на оригинално оборудване (ОЕМ), инвестирали основно в Android, се появява нуждата да предложат втора операционна система към своята продуктова линия, като начин за избягване на съдебни спорове. Microsoft предлага патентна протекция за лицензите за Windows телефонии това би могло да им осигури мястото на третия голям доставчик на OS през 2013.

7.      Еволюция на HTML5 онлайн приложения

Най-обещаваща и с най-висок ръст продължава да бъде категорията на таблетите. Това може би ще ни направи свидетели на бързо ускоряване в усвояването на междуплатформени HTML5 уеб приложения.

8.      „Kindle Phone“ навлиза на пазара

С изобилието от съдържание, 2013 може да бъде годината, в която Amazon ще навлезе в смартфон категорията с производно предложение на своя популярен таблет Kindle. Явно усилията на Amazon в посока разработване на хардуерни устройства им служи добре при разработването на мобилен телефон.

9.      BlackBerry се завръща

През 2013 година, WDS очаква RIM да увеличи износа на устройства. За 6 поредни тримесечия непрестанен спад, през третото тримесечие на 2012 година глобалния дял на смартфони с марката BlackBerry стига едва 4 %. Въпреки това, през 2013-та WDS прогнозира обрат в съдбата на RIM, главно заради представянето на BB10 OS, която оправда очакванията.

10.  Заплахи за сигурността пред корпоративните доставчици

В пост-компютърната епоха на устройства с различни платформи, смартфоните се превръщат в основна мишена за киберпрестъпници. WDS не очаква проблемите със сигурността да се превърнат в масова заплаха, но въпросът стои като предизвикателство пред корпоративната сигурност.  

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes