Михаил Павлов, HP: Автоматизацията и адаптивността на сториджа трябва да отговарят на новите бизнес реалности

Юни 20, 2011 от Ваню Кръстев

ИТ инфраструктурата трябва да отговаря мигновено на изискванията на бизнеса. Да притежава характеристики, които отговарят на новите технологични тенденции, но едновременно с това да бъде опростена за управление, да бъде напълно автоматизирана  и да дава възможност на ИТ специалистите да се фокусират върху други текущи задачи, които носят преки ползи за компаниите. Съхранението на данни е още една много важна област, в която стъпките около спестяване на средства тепърва могат да бъдат направени по-ефективно. И то с технологии, на които взимащият решения бизнес мениджър би погледнал с немалка доза любопитство. Все пак възможността да се намали наполовина необходимото дисково пространство за съхранение на данните на компанията не е без значение. Още повече, че тук става въпрос за информация – ресурс, който има способността бързо да нараства. Михаил Павлов, мениджър системи за съхранение на данни в HP България,  разказва повече за възможностите за нейното съхранение, които компанията предлага.  

 

HP заявява амбициите си за лидерство при съхранението и управлението на данни със закупуването и развитието на сторидж системите HP 3PAR. Какви са основните им характеристики, за които бизнес потребителите трябва да знаят повече подробности?

Като цяло характеристиките на сторидж системите HP 3PAR са разпределени в три категории. Първата e ефикасността -  простотата на тяхното управление и обезпечаване на информацията в организациите, възможността да се използват  по-малко ресурси, като дисково пространство, охлаждане, електроенергия и т.н. В по-голямата си част тези неща се покриват от технологията Thin Provisioning, изобретена и наложена от компанията HP 3PAR.  

Втората категория ползи е свързана с автоматичната адаптивност на сторидж системите от тази марка. Тя има няколко аспекта, но основният е, че сториджът има възможност сам да „взема решения” къде да разполага съответното количество информация, въз основа на това какви са натоварванията в определените области от данни. Това дава възможност да бъдат достъпвани най-важните данни за компанията по най-бързия възможен начин. От друга страна, огромното количество референтни данни могат да бъдат разположени върху по-евтини дискове. Подобно изпълнение на нещата се превръща в необходимост поради общоизвестния факт, че общо взето около 10% от данните във всяка една сторидж система поемат около 90% от натоварването. С други думи, една голяма част от данните в сторидж системите не се използват често – те трябва да са там, но се използват сравнително рядко. И поради тази причина ние търсим и  реализираме подобна оптимизация.

Следващ аспект на този проблем е появата на SSD дисковете, които имат най-добро бързодействие, но са все още доста скъпи. Акоедна компания реши да оптимизира производителността на сторидж системата с традиционните похвати, тя например ще трябва да сизакупи голямо количество такива SSD дискове, начинание, което би стопило ИТ бюджета доста бързо. Поради това автоматизацията на адаптивността е осъвременена към новите реалности – идеята е да не се местят цели виртуални дискови устройства между различните видове физически устройства вътре в сториджа. По-удачно е да се местят само блокове информация, т.е. преместват се само най-натоварените области от данни. Общо взето с HP 3PAR системите предлагаме най-добрата възможна гранулярност – можем да местим 128к блок от данни върху по-бърз диск. Тоест получава се оптимизация на изпълнението на база редуциране на цената за дискове.    

Третата област от характеристики на HP 3PAR сториджа е многоцелевото им приложение. Идеята е проста – един сторидж да може дасе използва за различни типове приложения, без те да си пречат помежду си. Върху него дори могат да бъдат съхранявани база данни на различни фирми със солидно ниво на сигурност. Всъщност технологията е насочена към компании, които предлагат множестворазнородни услуги към клиентите си, като банки, телекоми и т.н. По този начин вместо да купуват 2-3 и повече сториджа за различните системи и приложения, може да се постигне консолидация върху една система за съхранение на данни.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes