Most Computers: 2011-а ще е най-тежката година

Май 16, 2011 от Александър Главчев

2011 г. ще е най-трудната година от началото на световната икономическа криза. Това обяви Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers, по време на традиционна пролетна дилърска конференция, организирана от компанията. „Предреченият за четвъртото тримесечие на 2010-а край на кризата не се състоя – обясни той. – По-лошото е че 2011-а се очертава да бъде не по-добра и в някои случаи дори по-лоша от миналата.” По негови думи настоящата година ще бъде критична поради изчерпването на „резервите”, с които фирмите за разполагали в началото на кризата през 2009-а.

 

Пасивен пазар, въпреки предвижданията за раздвижване декември миналата година. Такова обобщение направи Кирилов за моментната обстановка. На предходния подобен семинар, през октомври миналата година, търговският директор на Most Computers не прекалено ентусиазирано предвиди евентуално положително развитие за края на 2010-а или началото на 2011-а. Според Кирилов очакванията тогава са били, че през тази година в България ще бъдат продадени около 350 хил. лаптопа. През февруари тази година обаче предвижданията са били променени на 295 хил., а през април – на 271 хил. На фона продадените през миналата година 291 хил. последните редакции вещаят спад от около 10%. Към момента при сравнение между първите четвъртини на 2011-а и 2010-а компанията отчита 6% спад при ноутбуците. Според Кирилов, ако в сметките се включат и традиционно по-слаби сектори като десктоп компютрите и компютърните компоненти (в сравнение с ноутбуците), то общият спад на пазара може да достигне и 20 на сто.

72% от клиентите на компютри през миналата година са били домашни потребители, стана ясно още по време на конференцията. За сравнение на миналогодишното пролетно подобно събитие на компанията бяха изнесени данни, че домашните потребители са формирали около 58 на сто от пазара през 2009-а. Това разпределение води до изостряне на конкуренцията между ритейла и дилърския канал, тъй като се фокусират върху една и съща група потребители. В резултат, според изнесените данни, при сравняване на продажбите през трите канала (дилърски, ритейл и мобилни оператори) за последните тримесечия на 2009-а и 2010-а, ритейл каналът е единственият, отбелязал слаб ръст.

Според Кирилов обнадеждаващ е фактът, че някои съседни пазари вече се забелязва ръст. И тъй като икономическите събития у нас се случват със закъснение, то раздвижване в България може да се очаква след „няколко месеца”. Според търговския директор една от предпоставките за ръст на продажбите у нас е покриваемостта на населението с компютри, която е по-ниска спрямо средната за Европа. По думите на Кирилов през последните месеци (след Q1 2011) се наблюдава лек ръст при търсенето на компоненти като процесори, видеокарти и дънни платки. Кирилов подчерта, че от това няма как да с вадят статистически данни, но изрази надежда случващото се да е предвестник на повишаване на търсенето.

HP (18,6%), Acer (15,3%), Dell (12,8%) и Asus (11,6%) са били най-големите доставчици на компютърна техника на родния пазар през последните месеци на миналата година, сочат данните представени от компанията. Според Кирилов HP печели поради добри сделки за десктоп конфигурации. Също така по негови думи, въпреки че засега не са налични официалните данни ситуацията през първото тримесечие на настоящата година вероятно ще е подобно.

Традиционно дилърската конференция на Most Computers включваше и презентации на представители на големи световни производители. Този път това бяха LG, AMD, Gigabyte, Sapphire, Kingston, CoolerMaster и Palit.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes