Most Computers: Домашните потребители управляват PC пазара

Юни 3, 2010 от Александър Главчев

Почти 58% от продадените компютри в България са за домашни потребители, отчете Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers, на традиционния пролетен дилърски семинар на компанията. С 12,5 на сто се е отчел малкият бизнес, следван от средния – 10,4 и големия – едва 6,4%. В дъното на класацията са образованието и държавните институции, които заедно формират 2,4% от пазара. Според Кирилов обаче добрата новина е, че се очаква развитие именно в тези два сегмента – в края на настоящата или началото на следващата година.

 

Друго заключение, направено на конференцията, е, че кризата с по-голяма сила е ударила дистрибуторските канали, отколкото веригите за директна продажба на техника.

Общият процент при продажбите на компютри за първото тримесечие на 2010-а е 21,3%. Според Кирилов тези данни, въпреки че не са никак позитивни, все пак са по-добри от аналогичните за миналата година и по всяка вероятност са предвестник ако не на възход, то поне на това, че екстремната точка на свиването е вече назад във времето и предвидимостта на пазара постепенно се подобрява. Последното според Кирилов е най-ценно. По данни на Националния статистически институт общото свиване на пазара за март 2010 е 14,4%, в сравнение със същия месец на 2009-а. Според същата институция най-голямо свиване е отчетено при компютрите и комуникациите – 22,7 на сто.

Интересна новина от страна на Most Computers е договорът на компанията за създаване на оторизиран сервизен център на HTC. За първите три месеца на настоящата година в България са били продадени почти 8000 смартфона с тази марка, което според Кирилов е много добър резултат.

Традиционно на дилърската конференция на Most Computers презентации изнесоха представители на световните компании - ASUS, Intel и Microsoft. Софтуерният гигант представи своя Office 2010 и обяви пускането на безплатен вариант, наречен Starter. Любителите на други подобни безплатни приложения обаче не трябва да бързат да се радват прекалено, тъй като този вариант на офис пакета ще бъде силно орязан откъм функционалности и при използването му потребителят ще вижда на екрана си реклами. Съвсем наскоро новият Office 2010 стана достъпен за корпоративните потребители. В средата на този месец пък ще се състои и официалната му премиера и той ще се появи и по рафтовете на магазините. Българската версия се очаква през есента.

От тази година тайванската компания ASUS въвежда нов принцип на именоване на дънните си платки. Цялата необходима информация за процесора, чипсета, форм фактора и най-важните допълнителни екстри ще са изписани в съкратен вид в името на всеки един такъв продукт. Иторически дънните платки са водещи за производителя, но с течение на времето настъпва преориентация и сега това са лаптопите.

Въпреки че на пръв поглед засега няма изгледи за генерални промени и нововъведения в този сегмент, все пак от компанията постоянно експериментират с различни идеи. Например през тази година се очаква да бъде пуснат модел с два тъчпада, разположени вляво и вдясно под клавиатурата на устройството.

Друг интересен момент са дизайнерските машини, чийто брой се увеличава година след година. Преди време ASUS стартира продажбата на лаптопи с корпус от естествен бамбук. Те обаче попадаха в категорията на скъпите премиум продукти и малко хора можеха да си ги позволят. Сега тайванската компания обяви създаването на такъв модел на цена от около 1300 долара.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes