Мост Kомпютърс: ръст на PC пазара през септември

Октомври 4, 2011 от Александър Главчев

Първите две четвъртини на 2011-а са били очаквано по-слаби от миналата година, но през Q3 се забелязва раздвижване. Това отчете Емил Кирилов, финансов директор на Мост компютърс, който описа ситуацията на българския пазар, по време на традиционна дилърска конференция. По негови думи за пръв път от няколко години у нас се наблюдава значително покачване на продажбите в почти всички сегменти на пазара по време на т.нар. back to school сезон, започващ  края на август и продължаащ до средата или края на септември.

 

С почти 20 на сто се е свил пазарът в България през второто тримесечие (април-юни) на настоящата година, спрямо аналогичния период на миналата. Според Кирилов очакваното евентуално раздвижване в търсенето след кризата не се е състояло. По думите му обаче, освен свиването на пазара влияние е оказало и известно презареждане от страна на дистрибуторите със стока, които са очаквали увеличаване на продажбите в края на миналата година. Все пак минусите, които отчитат анализаторските агенции, цитирани от Мост, отразяват продукцията, която бива внасяна в страната за съответния период. „В крайна сметка акумулираното потребление избухна през септември – обобщи Кирилов. – Дали обаче то ще продължи и през следващата година или е само моментен пик е трудно да се каже.“ Според него, имайки опита от последните две години човек трябва да е предпазлив. Краят на настоящата година обаче при всички положения се очертава по-силен от този на миналата.

Средно за Q2 и Q3 (април-септември) 2011 Мост компютърс отчита около 60% ръст на продажбите в канала и по-слабо повишаване (около 20 на сто) в ритейл сегмента, спрямо същите тримесечия на 2010-а. Най-осезаема е била динамиката в края на този период. Ръстът на пазара е засегнал почти всички сегменти – от хардуерните компоненти, до лаптопите. При дънните платки увеличаването е било с около 20, при процесорите – с 40, а продажбите на видеокарти са се увеличили с почти 50%. Един от малкото сегменти, които са се свили са монитрите – около 10 на сто спад. При ноутбуците покачването е с малко над 10%, предимно през август и септември.

На поредната дилърската конференция на Мост компютърс присъстваха и представители на Intel и Asus, които разказха последните новости около двата производителя.

Intel – ориенатция към услуги

„Ако преди 10 години нашият основен фокус бе доставката на чипове, то сега искаме да се превърнем доставчик на цялостни решения – каза Адриан Чироану, мениджър бизнес и развитие в Intel за България и Румъния. – Искаме да доставяме услуги на базата на хардуерните и софтуерни платформи, с които разполагаме.“ По негови думи, освен при традиционните компютри и сървъри, компанията отбелязва ръст и в сегменти като т.нар. умни (smart) телевизори, мобили устройства, сензори и т.н.

От гледна точка на мобилните устройства Intel търси идеалния баланс между изчислителната мощ на чиповете и тяхната консумация. Всъщност тук е уместно да се отбележи, че засега гигантът не успява да се намести в този сегмент, който е доминиран от т.нар. ARM процесори. Intel се опита да изгради мобилни предложения на базата на x86 чипове, но именно голямата им консумация на енергия се оказа основен препъни камък.

В начлото на 2010-а Intel стартира онлайн магазин, насочен към притежателите на нетбуци, лаптопи и настолни компютри, базирани на Windows и MeeGo.

Asus – нови продукти

Тайванският производител Asus обяви 30-дневна гаранция за дефектни пиксели. Т.нар. ZBD (Zero bright dot) гаранция покрива опредлени продукти на компанията и означава, че клиентът може да върне лаптопа или монитора, дори при наличие на един дефектен пиксел в рамките на споменатия период. Стандартната гаранция е доста „по-щедра“ и предполага наличие на различен минимален брой цветни или черни точки на екрана, преди да се претендира за неговата замяна.

Според Даниел Осеин, продуктов мениджър за България и Румъния, занапред компания ще засили акцента си върху своята серия професионални лаптопи. Asus, която е известна почти само с потребителските си решения предлага и P-серия машини, предназначена за бизнес потребители.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes