Началото на края на продукта ERP?

Ноември 18, 2010 от itFORUM

 

В средата на миналата година Gartner предсказа, че до 2012 г. поне 30 на сто от бизнес приложенията ще са под формата на абонамент, а не закупени лицензирани продукти. Според анализатора две години по-рано, т.е. още през следващата 2010-а, една трета от всичкия въвеждан нов софтуер ще бъде под наем (като услуга).

Всъщност още преди близо 3 години, в края на август 2006 г.,американският ИТ консултант от AMR Research Брус Ричардсън изказа твърдение, че нарастващото използване наархитектури, ориентирани към услуги - SOA (Service-oriented Architectures), ще доведе до заличаване на ERP пазара във вида, в който e познат на всички днес. Според обнародвания тогава „апокалиптичен” сценарий през 2010 г. клиентите на SAP и Oracle ще престанат да закупуват такива приложения. Е, това няма изгледи да се случи скоро, или поне не в такъв грандиозен мащаб. Въпреки това разсъжденията на Ричардсън относно този тип решения са валидни и днес. Като се махне полезната част на една ERP система,няма как да не се откроят всичките й неудобства. По правило тя е образно казано голяма, скъпа и й трябва много време да се „намести” удобно на мястото си, преди да заработи адекватно. Всъщност често самите компании трябва да бъдат преструктурирани,за да паснат към системата. Затова бизнесът търси решения, които биха могли да заобиколят поненякои от споменатите недостатъци на този „традиционен” модел.

Основното предимство на т.нар. „алтернативен” SaaS (Software as a Service)моделв контекста на бизнес приложенията се изразява в минимизиране на разходите за хардуер, инфраструктура и не на последно място тези за поддръжката на системите. Разбира се,като цяло организациите не са склонни да изнасят жизненоважната си „нервна система” извън собствените си граници.

Изгодно предложение

Както споменахме,спестяването на финансови средства от страна на компаниите ще даде тласъкнатози тип бизнес услуги, като могат да предлагат същото топ качество на много по-ниска цена.

SaaS ERP обаче не означава само намаляване на разходите по поддръжка. Едно подобно решение ефективно освобождава ресурси, които иначе биха били заделени за вътрешно развитие и разрешаване на евентуални спешни проблеми и освобождава ИТ отделите на компанията клиент да се концентрират върху конкретните бизнес нужди.

Предлагането на ERP като услуга не означава просто статично хостване на някакъв софтуер. Ъпгрейди и нови функционалности могат да бъдат включвани в действие веднага, без да се налага клиентът да съобразява работата си с тези процеси. По този начин последният получава на практика един постоянно обгрижван продукт, което става без допълнителни такси и странични разходи.

Традиционно една от най-плашещите неизвестни при внедряването на бизнес софтуер е времето за

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes