Награди за специални постижения на 16-ия Световен ден на ГИС

Ноември 23, 2014 от itFORUM

За 16-та поредна година България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Официален организатор на това престижно събитие у нас е ЕСРИ България, в качеството си на изключителен представител на Esri, Inc. за страната. По традиция в рамките на тържествената церемония по награждаване бяха връчени годишните награди за специални постижения в областта на ГИС. Тази година бяха раздадени отличия в три категории – „Централна администрация“, „Регионална и местна администрация“ и „Частен бизнес“.
 
 

В категория „Централна администрация“ награди получиха Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Г-н Павел Гуджеров, заместник-министър на околната среда и водите на Р. България прие присъдената на министерството международна награда за специални постижения в ГИС в света за реализираната ГИС система за опазване на защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Наградата връчи г-н Аарт ван Вингерден, генерален директор на Esri, Inc. за Европа. Г-жа Лазарина Стоичкова, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството и г-жа Виолета Коритарова, заместник изпълнителен директор на АГКК, получиха призове съответно за прилагане на ГИС за сътрудничество и обмен на данни, и за развитие на иновативна ГИС за осигуряване на качествени и достъпни данни и услуги. Наградите връчиха г-жа Гергана Паси, основател и председател на Дигитална национална коалиция, и г-н Христо Христов, директор Електронно управление на Р. България. 

В категория „Регионална и местна администрация“ тази година бяха отличени две организации. Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе получи отличие за прилагане на ГИС за ефективно управление и опазване на биоразнообразие. Г-жа Яна Георгиева, главен директор Оперативна програма „Околна среда“ връчи на г-н Дауд Ибрям, директор РИОСВ-Русе престижната награда. За съвременен подход в прилагане на ГИС за популяризиране и развитие на туризма отличие тази година прие и г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян. Призът беше връчен от г-н Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление

В категория частен бизнес награда тази година получи ЕВН България за прилагане на иновативни ГИС технологии в електроразпределението. Наградата прие г-н Павлин Джумалийски, директор Мрежов инженеринг от г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. 

„Наградите са признание за изключителните постижения на всички тези отличени организации. С всяка изминала година, ГИС проектите в България са на все по-високо световно технологично ниво, което от една страна, ни радва, но от друга, е и голяма отговорност и ангажимент за работата ни занапред”, каза г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България по време на церемонията.

Форумът се провежда в партньорство със СУ, НСОРБ, ФРМС, BGBC, САБ, БАВ, БАСКОМ, БАН, УАСГ, БКА, Зелени Балкани, СУБ и BAGIS. Близо 400 представители на централната и местната власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в страната се включиха в официалното откриване и тържествената церемония по награждаване по случай ГИС Ден 2014.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes