НАП ще събира публични вземания в рамките на ЕС със система на Мусала Софт

Април 26, 2013 от itFORUM

Мусала Софт стартира разработка на електронна система за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите членки на Европейския съюз (ЕС) при събиране на публични вземания. Възложител на проекта „Разработване и внедряване на електронен регистър за обезпечаване на дейността по административно сътрудничество с държавите членки на ЕС при събиране на публични вземания – Информационна система „Взаимна помощ при събиране“ е Национална агенция по приходите (НАП). Целта на информационната система е подобряване на взаимодействието с административните звена в държавите членки на ЕС, обслужването на гражданите и бизнеса чрез бързо проследяване и обработка на публичните им задължения и погасителни вноски към други държави членки на ЕС.

 

Информационната система ще обслужва дейността на НАП, свързана с обмен на информация между компетентните органи на държавите членки на ЕС по отношение на следните публични вземания: данъци (включително акцизи, митни сборове и такси), имуществени санкции, глоби, налагане на обезпечителни мерки възстановявания, интервенции и други мерки, които са част от системата за пълно или частично финансиране на Европейския фонд и др. В момента, този обмен се осъществява по електронен път, но данните се обработват предимно ръчно от висококвалифицирани служители. Това отнема много време и ресурс, като освен това е възможно допускането на технически грешки. „Успешно реализирани са двете начални дейности от процеса на изпълнение на проекта – това са функционалната и техническа спецификация. Предстои миграция на данните, което технологично е най-интересният момент, тъй като в момента се използват таблици, съпътстващи офис пакетите на компютърните конфигурации в агенцията. Ще бъде изградена единна система, лесен за употреба потребителски интерфейс, както и реализирана задължително процедура по обучение на потребителите от НАП, включително и екип за поддръжка на система.“ – сподели Крайчо Крайчев, ръководител на проекта от Мусала Софт.

С реализирането на системата ще се намали рискът от грешки в данните, касаещи административното сътрудничество от една страна, а от друга - ще се защитят правата на гражданите и бизнеса чрез по-точна и по-бърза обработка на тяхното задължение. „Информационната система ще бъде завършена до края на 2013 г., като амбицията на НАП е от началото на 2014 г. тя да заработи. Това ще бъде първата подобна система, въведена в администрация на страните членки на Балканите“ - добави Станислав Данчев, директор на дирекция „Централно звено за връзка“ и ръководител на проекта в НАП.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes