Не се преуморявайте с „Големите данни“

Април 1, 2013 от itFORUM

Иван Делигеоргиев

Без адекватни процеси за управление на данни проектите за овладяване на Big Data могат да отприщят лавина от проблеми

 

 

Технологиите за „Големите данни“ (Big Data) примамливо ни поднасят обещанието за придобиване на конкурентни предимства. Ето какво ни казват те: „Ако можете да използвате инструменти за анализ на Big Data, ще отключите тайните на клиентите и ще проумеете ключови характеристики на вашите бизнес операции.“ Добре е обаче да имаме известна предпазливост и да знаем, че без адекватни процеси за управление на данни, проектите за овладяване на Big Data могат да отприщят лавина от проблеми, да ни затрупат с недостоверна информация и в крайна сметка да ни докарат непредвидени разходи.

Самата концепция за правилното поддържане и управление на Big Data е още в самото си начало и още не е излязла от сенките. Голямото количество данни обикновено включва и големи количества неструктурирана информация. Това е феномен, в резултат на който управлението на големи среди от данни е в начален етап и засега има само няколко предписания как това да става по-ефективно.

„Big Data е нова област, в която още никой не е разработил процедури и политики за тяхното управление -  заявява Борис Евелсон, анализатор от Forrester Research.  – Все още има повече въпроси, отколкото отговори.“ Един от основните проблеми е, че басейните с „големи данни“ са ориентирани повече към Data Exploration и Data Discovery, отколкото за конвенционални доклади, Business Intelligence и анализи. Получава се порочен кръг – Big Data не могат да се проучват, докато не започнат да се моделират, но не могат да се моделират, докато не започнат да се проучват (чрез анализ). Програмите за управление на данни предоставят рамка, която определя възможността да анализираме Big Data като невъзможна мисия. Защо се получава така? Защото управлението на Big Data е свързано с управлението на много голямо количество данни и за да могат компаниите да получат най-доброто от тази безкрайна нова Вселена, те трябва да се научат да я управляват ефективно. Но как може да се направи това, все още е неизвестно.

Анализът на Big Data логично намира своето място във вълната BI инструменти, но преди нея винаги стоят някакви инструменти за управление на „големи данни“, които да гарантират, че те продължават да бъдат точни, последователни и достъпни. Тук е очевидно, че процесът на събиране, съхраняване, категоризиране, моделиране, картиране на Big Data е сериозно предизвикателство поради неструктурирания характер на голяма част от информацията. За да се получи смислена бизнес информация от всички видове „големи данни“, както при семантичния анализ, е необходимо те да бъдат поставени в концептуални модели и онтологии. А това е свързано с куп инструменти за управление. Такива все още не са създадени, защото явлението Big Data е още ново и технологичният отговор на ИТ индустрията е все още незрял.  Поради това една от най-големите клопки при справянето с „големите данни“ е докато да се опитваме да се справяме с „наводнението“, което те причиняват, да загубим от поглед приоритетите на бизнеса, който ръководим.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes