Нискотарифни ИТ услуги

Юли 12, 2012 от Александър Главчев

Клауд компютингът ще промени ИТ по начина, по който авиоиндустрията бе трансформирана от нискотарифните авиокомпании. Това е заключението на анализаторите от Gartner по отношение на появяващите се строго специализирани клауд услуги, които те наричат съкратено ILCS.

 

ИТ директорите трябва да обмислят използването на т.нар. индустриализирани нискотарифни ИТ услуги (Industrialized Low-Cost IT Services – ILCS), за да намалят поддържащите бизнеса на компаниите разходи, като същевременно контролират трудности като риска, интеграцията и персонализацията. Анализаторът цитира нагласи сред ИТ мениджърите, които още в началото на 2011-а са споделяли, че разширяването на обхвата на ИТ и доставянето на допълнителна стойност за бизнеса с понижаване на съпътстващите разходи ще бъдат сред приоритетите им за цялата година.

ILCS – само най-необходимото

Въпреки че има няколко начина за намаляване на ИТ разходите и същевременно увеличаване на бизнес стойността на технологиите, тенденцията в посока възприемане на ILCS ще се превърне в първостепенна за крайните потребители, която ще замени по-несъществените персонализирани решения с по-евтини стандартни. Gartner предвижда, че въпреки ембрионалната си фаза до 2015-а ILCS ще представляват почти една трета от пазара на ИТ услуги. Тези клауд предложения ще представляват пазар на стойност 177 млрд. долара, от които 77 млрд. ще са базирани на рекламни бизнес модели.

Според анализаторската компания индустриализираните услуги, като управлявани, многонишкови и готови за употреба ИТ решения (инфраструктури, приложения или бизнес процеси), са проектирани така, че да се предлагат без несъщетвени за основната цел на бизнеса функции, с възможности за допълване на тяхната функционалност. Имплементирани като стандартизирани, автоматизирани, кофигурируеми и скалируеми услуги, тяхната ниска цена (описвана като месечна такса за един потребител или при ползване за един месец) е привлекателна и предлага значителни перспективи. Комбинацията от индустриализация и клауд компютинг има значителен потенциал при доставката на ILCS.

Поглед към историята на ИТ услугите показва, че организациите толерират високи цени, само ако нямат друга алтернатива. В момента благодарение на новите методи за доставка - индустриализираните услуги и клауд компютинга, специалистите от Gartner виждат увеличаващо се количество предложения с ниска цена, при които разходите за специфична функция (като например електронна поща или софтуер като услуга) се измерват на база това от колко потребители или колко пъти е ползвана дадената функционалност.

Колко ще се плаща?

Анализаторската компания е оценила нивата на разходите на клиентите и е установила какви би трябвало да бъдат цените на индустриализираните клауд услуги. Според Gartner в САЩ електронната поща, конфигурирана като ILCS, би трябвало да струва около 6 долара на потребител месечно. За сравнение средната цена, на която се предлага електронна поща в САЩ е между 8 и 10 долара, като най-базовите предложения започват средно между 3 и 4 долара на потребител месечно. Според компанията, имайки предвид тенденциите на пазара, където традиционните модели (локална инсталация, хостинг и ауторсване) са притискани от клауд услугите, електронната поща се оказва в позицията, където се забелязват първите белези на индустриализация и понижаване на цените. Друг пример включва използването на инфраструктурни приложения за SAP (IU4 SAP). IU4 SAP е аутсорсната платформа, която често обработва заявките на персонализираните клиенти в програмната среда на SAP. Изградени на индустриални принципи (стандартизация, виртуализация, автоматизация), тези предложения доставят качествени услуги на ниски цени на световни индустриални концерни. Според Gartner това са едни от ранните и съответно най-важни случаи на ILCS за бизнес критични функции и те би трябвало да се доставят за около 17 долара на потребител месечно.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes