Новото предизвикателство пред ИТ мениджърите е балансът между сигурност и оптимална продуктивност

Април 27, 2016 от admin

С технологиите, станали неизменна част от ефективността на всеки бизнес, намирането на баланс между максимална продуктивност и оптимизация на разходите се превръща във все по-наболял проблем за голяма част от ИТ мениджърите. Ефективността на бизнес процесите е също толкова важна, колкото и защитата, която компаниите имат срещу заплахи от различно естество като хакерски атаки, загуба на данни, зловреден софтуер и други. Специалистите по информационни технологии, които традиционно отговарят за разнообразен набор от устройства, платформи, приложения и мрежи, следва да осигурят на малкия и среден бизнес устойчиви решения, които предлагат комбинация от софтуерни и облачно-базирани инструменти за управление заедно с разнообразен хардуер.

По данни наGartner, ИТ разходите за сигурност в световен мащаб са достигнали $75 млрд. през 2015 г. като се предвижда ръст до $170 млрд. към 2020 г. според SSP Blue. Подобен тренд ясно демонстрира опасенията на ИТ мениджъритеи важността, която те отдават на сигурността. Инвестициите, които компаниите правят, следва да бъдат обмислени и разумни, като осигуряват необходимия баланс между сигурност и функционалност в комбинация с обучение на служителите и предоставяне на ефективни инструменти за управление на мобилните устройства от страна на ИТ отдела.

Първата линия на защита

Изборът на правилен хардуеризпълнява ролята на защитна бариераза служителите. Мобилността е ключов аспект за всеки съвременен бизнес, а потребителите могат да избират между широк набор от устройства, които често могат да се превърнат в слабото звено по отношение на сигурността, поради което е важно да се внедряват такива с вградена защита и инструменти за отдалечен контрол. 

В ерата на огромни масиви от информацияе задължително централизираните файлове, съдържащи чувствителна информация,да имат ограничения на достъпа, както и възможност за дистанционно управление на вградения софтуер за изтриване на данни и проследяване на местоположение в случай, че устройството бъде откраднато или загубено.На ниво служители, което също така е слабото звено по отношение на достъп до пароли и хакерски атаки, правилното обучение на персонала е от изключително значение.Редовната смяна на паролите, както и поддържането на определено ниво на тяхната сложност, е един абсолютен минимум.   

Допълнителната сигурност на устройствата на тази първа линия на защита се предоставя от наличието на собствен BIOS, с какъвто например разполага Portégé Z30 на Toshiba, както и TPM модул за криптиране на данни и опции за сигурен логин.

Отдалечено управление на сигурността

По прогнозни данни необходимостта от услуги за разработване на мобилни приложения до 2018 г. ще расте минимум пет пъти по-бързо от вътрешния капацитет на ИТ отделите да ги предоставят. Това ще доведе до потенциални рискове като следствие от стремежа на служителите да намерят най-лесното за работа, а не най-сигурното приложение.  

Благодарение на инструментите за отдалечено управление катоуслугатана Toshiba Device Access Control ИТ отделът има постоянен достъп до крайните устройства, с който осигурява актуализации и проверки за съответствие с изискванията за сигурност, в това число и на всички налични приложения, дори когато устройствата са изключени и без значение от тяхното местоположение. По този начин ИТ мениджърите могат да делегират на определени ключови позиции ексклузивен достъп до одобрени приложения като едновременно с това поддържат сигурна и защитена среда на работа.

Умело балансиран подход

Няма съмнение, чепробивът в защитата и неправомерният достъп до информация може да причини значителни финансови и имиджови проблеми на всяка компанияи да нанесе дълготрайни щети. С оглед на огромния масив от електронно съхранявани данни,  до които служителите имат възможност за достъп, управлението на крайните устройства е от ключово значение за успешното внедряване на нови дигитални технологии. С правилните устройства бизнесът може да имплементира всичко в една сигурна и защитена технологична среда,без да жертва продуктивността на своите служители.  

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes