Няма бъдеще без мобилна стратегия

Юни 19, 2014 от Благой Благоев

Мобилността се превърна в основен приоритет за бизнес и ИТ лидерите в организации от всякакъв мащаб. Тази тенденция на развитие се задвижва от повишения натиск да се подобри производителността чрез разширяване мобилността на работната сила. Стремежът е да се постигне по-голяма ефективност на оперативно ниво, като се разпространи употребата на смартфони, таблети и преносими компютри на работното място. 

 

Сложната природа на мобилните устройства създава допълнителни предизвикателства за ИТ. Нови устройства и платформи за мобилност продължават да навлизат на пазара с бързи темпове, а изискванията на потребителите стават все по-сложни. Ако погледнем общия фон на потребление, не можем да не видим, че се увеличават служителите, които искат да ползват техните лични мобилни устройства за достъп до фирмената електронна поща и фирмените данни. Дори се случва следното – ако подобни изисквания не се поддържат официално от компанията, служителите намират начини да достъпват фирмените данни през някакви задни вратички. Поддържането на подобен начин на работа в бъдеще може да означава, че компаниите трябва да поддържат 3-4 различни мобилни платформи при различни стилове на работа и бизнес изисквания. В същото време бизнес моделите за доставка на софтуер се развиха значително през последните няколко години под формата на Software as a service (SaaS). По принцип в момента SaaS моделът е във възход във всички пазарни сегменти. И тъй като мобилността се движи все повече и повече от крайните консуматорски модели, е много вероятно фирмените мобилни приложения и инструментите за тяхното управление също да бъдат доставяни чрез SaaS като част от Cloud Computing технологиите.  

По-голямата част от служителите вече искат да имат избор на мобилни приложения, за да изградят пространство за сътрудничество и за съхранение в облака. Всеки индивидуално се спира на приложения от потребителски клас, за да търси начин за продуктивно сътрудничество, докато ежедневно навигира задачите си с помощта на смартфон или таблет. Сътрудничеството през мобилни устройства е различно от традиционния начин на работа, където бизнес процесите могат да бъдат автоматизирани. То е динамичен и непредсказуем процес, при който начините и инструментите за взаимодействия е трудно да се прогнозират, защото често се променят.  

Главните изисквания на потребителите, които държат на производителността, са ефективност (да получат достъп до приложения и данни, за да си свършат работата) и удобство (да си свършат работата от устройството, което имат,и от мястото, където се намират). Сътрудничеството изисква да съществуват начини да се постига консенсус между група служители, които се намират на различни места и в различни часови зони. Тези групи трябва да споделят, да дебатират, да редактират данни и изображения по естествен и бърз начин.   За всичко това служителите не са свикнали да чакат намесата на ИТ отдела в компанията. Те изтеглят на мобилните си устройства приложения от потребителски клас от любимите си онлайн магазини и след това започват свободно да препращат, съхраняват, редактират и споделят корпоративна информация, без да се съобразяват с политиката за сигурност на организацията. И този процес винаги е съпроводен с някои от следните декларации: „Направи каквото е необходимо, за да си свършиш работата“ или „По-лесно е да се поиска прошка, отколкото да се получи разрешение“.  

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes