Облаци – перести и дъждовни

Ноември 9, 2010 от admin

Облакът на кризата все още е надвиснал над света и особено масивен е той над България. Развива се обаче друга облачност, която е колкото плод на технологиите, толкова и на предизвикателствата, които световната икономическа криза постави пред човечеството – икономии и иновации. Компютингът в облака все още носи рискове, но той е и невъзвратимото бъдеще, казват всички аналитици на информационните технологии. Една от основните пречки пред облачните решения и услуги е сигурността на облака.

Мненията тук все още са разделени на две – докато едни организации смятат, че данните им ще са твърде заплашени в облака, то други се оглеждат с надежда да прехвърлят отговорността за сигурността на информацията си към по-добре оборудвани от тях компании, предлагащи сигурността като услуга. Обикновено истината е по средата. За малките и средните компании определено облакът е добро решение, още повече, че там ще могат да получат ниво на обслужване почти от корпоративен клас с решения, които иначе не могат да си позволят. При корпорациите този преход може да е само постепенен, като се започне с установени услуги за по-малко критични дейности и се върви към дълбоко интегрираните приложения. Но за международните корпорации облакът също може да е много примамлив, като им спестява инвестиции в решения и специалисти в многобройни географски региони. Облакът обаче разкрива възможности не само за бизнеса и индивидите, но и за киберпрестъпниците.

Днешното време се характеризира с т.нар. прогресивни постоянни заплахи, което ще рече, че те използват последни технологии, имат дълговременни стратегии, които включват всички познати методи, и че са целенасочени към определен обект. Но какво точно представляват APT, ще разберете от аналитичната статия. Светът всекидневно създава терабайти и терабайти данни и почти цялата информация обикновено трябва да се съхранява, за да върви оперативната дейност, и освен това да се архивира, за да може да се възстанови в случай на бедствие. Ясно е, че не може да се избегне увеличаването на броя устройства за съхранение на данни, но може ли софтуерът да помогне за по-ефективно архивиране. Компаниите, предлагащи софтуерни решения за бекъп от корпоративен клас и от среден клас, се състезават тук за одобрението на клиентите в пет категории. Победителите ще видите в статията, но трябва да отбележим, че явно клиентите са по-придирчиви към софтуера отколкото към хардуера, което показват с оценките си.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes