Облак от възможности

Септември 26, 2013 от Благой Благоев

Сравнително доскоро бе буквално глупаво да се мисли, че една малка фирма може да използва бизнес софтуерни инструменти от световен клас. Разходите по разработката на традиционните решения и тяхната технологична поддръжка просто поставяше тези продукти в категория, недостижима по чисто финансови причини от повечето малки организации. В наши дни обаче благодарение на интернет бума нещата изглеждат по различен начин. Днес решенията с отворен код, клауд компютингът и подобрените технологии за управление са достъпни на практика за всеки бизнес.
 
Как обаче една малка фирма може да се качи на това по-горно стъпало. На първо място тя се нуждае от партньор, който да й помогне в избора на най-удачното решение. Добрите играчи в тази сфера имат достатъчно опит, за да пречупват всичко през гледната точка на бизнеса, предоставяйки на клиентите си ясни за разбиране методики, добри практики, както и примерни проекти.
 
Софтуерното инженерство в днешно време може да се опише като „постоянно внедряване“ – концепция, която се гради върху понятия като работа в реално време и постоянна трансформация. С други думи бизнес моделът вече не е ограничен от дълги периоди на разработка и цикли по внедряване. Така социалните мрежи, като например Twitter могат буквално летейки да променят модела си. Това обаче далеч не е всичко.
 
Много бизнеси са открили, че уеб услугите им позволяват да са по-ефективни при изпълнението на определени бизнес задачи. На практика за почти всичко може да бъде открита вече работеща уеб услуга. Не случайно анализатори като Gartner и Bloomberg определят инфраструктурата като услуга (IaaS) като най-бързо развиващия се сегмент в клауд компютинга. При този тип услуги доставчикът осигурява инфраструктурата (мрежи, съхранение, изчислителни ресурси и виртуализационни технологии), а клиентът може да инсталира отгоре други решения или свои разработки. С други думи IaaS взима най-доброто от двата свята – облачна платформа, която обаче служи само за основа, върху която всеки бизнес може да се развихри.
 
За пример при т.нар. платформа като услуга (PaaS) доставчикът осигурява и платформата за разработка на приложения (application development platform), която включва необходимите решения за автоматично внедряване и поддържане на приложенията. Операционните системи, базите данни, т.нар. мидълуеър, както и процесите по ъпдейт на системите също се доставят и поддържат от доставчика. Донякъде може да се каже, че PaaS е модерен наследник на традиционния начин за придобиване и поддържане на софтуер, където голямата компания се е погрижила за всички функционалности и дори предлага на бизнеса да облекчи някои главоболия, свързани с поддръжката на ИТ решенията.
 
Всеобща промяна
 
Не само крайните клиенти са заинтригувани от клауд идеята. Стоящите от другата страна на барикадата разработчици също споделят техния ентусиазъм. „Облакът“ вдъхна нов живот в софтуерната индустрия. Софтуерът като услуга (SaaS) „роди“ многобройни нови бързо развиващи се компании и цели бизнес ниши. Три пъти се очаква да се увеличи оборотът на SaaS компаниите за периода 2011-2014-та. От две години играчите в този сектор имаха пет пъти по-голям шанс да се сдобият с финансиране от венчър фондове спрямо традиционните разработчици. Затова почти всяка компания ще бъде принудена рано или късно да заиграе SaaS хорото.
 
Дали обаче софтуерът като услуга ще се окаже полезен за индустрията в дългосрочен мащаб? Такива промени често се оказват не много благоприятни за големите стари компании, въпреки че не са редки случаите, когато именно утвърдените имена взимат идеи от новаците или направо ги купуват, което им позволява да се развиват в новите пазарни условия. Разработката на софтуер е доходен и бързо растящ бизнес от години. Участниците на този пазар обаче се питат дали новата SaaS вълна ще подкрепи или наопаки, ще намали възможностите за печалби. Въпросите, които могат да бъдат зададени по темата, са многобройни, но от всички най важните са: Колко мащабно е разместването? Ще промени ли то основните правила на софтуерния пазар? Какво могат да направят по-старите компании, за да не се окажат засенчени от новите играчи?
 
 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes