Облакът може да не е това, което очаквате

Февруари 27, 2012 от Благой Благоев

Както големите корпорации, така и малките и средните предприятия споделят, че най-големите пречки при стартирането на клауд проект са свързани с погрешните схващания за този модел на предоставяне на ИТ услуги. Според Том Нол, президент на консултантската компания CIMI Corporation, погрешните очаквания могат да поведат ръководството в неправилна посока, да възпрепятстват ранното планиране, да навредят сериозно на целия проект и дори да го обезсмислят. Митовете, витаещи около облачния компютинг са много, но по негови думи няколко от тях имат потенциала да нанесат най-много щети на инициативите по внедряване на частни клауд решения.

Мит 1: Облакът винаги е по-евтин от вътрешните информационни технологии

Бизнес мениджърите и изпълнителните директори, чиято работа не е свързана или има малко общо с технологиите, често споделят подобно мнение. Логиката е ясна – винаги е по-евтино да се купува от доставчик на едро. Според Нол обаче цената на клауд услугите може да варира от една четвърт от разходите за собствено решение до три или четири пъти повече от поддържането на пълноценен локален център за данни. Онези приложения, които изискват големи обеми от данни, чест достъп, редовно обновяване на информацията и системите за нейното управление, както и тясно ограничени времеви прозорци за отговор и доставка на резултати, по всяка вероятност ще се окажат доста по-скъпи от колкото неинформираният внедряващ е очаквал.

Този не особено приятен мит може да се счита за отговорен и за появата на друго популярно схващане – че намаляването на броя сървъри, които притежава дадената компания, е най-силният аргумент в полза на клауд услугите. В същото време обаче един блейд сървър струва около 1500 долара и неговите ресурси могат да се споделят и преизползват от много бизнес приложения с все по-голяма ефективност. По думите на Нол за повечето потребители на облачни услуги общите оперативни разходи и тези за поддръжката могат спокойно да се доближат плътно до разходите за собствен хардуер.

Мит 2: Всички „облаци“ са изградени чрез свързване на няколко, оборудвани с виртуализационни решения, центрове за данни

По всяка вероятност този мит съществува, тъй като от една страна около виртуализацията се шуми много от доста време, а от друга - инфраструктурата като услуга (IaaS), най-търсената клауд услуга, на практика представлява една виртуална машина.

Според Нол обаче, ако ефективността по отношение на ресурсите е в основата на успеха на облачния модел, то виртуализацията не би трябвало да стои на първо място. По негови думи платформите, които могат да гарантират адекватни нива на сигурност за виртуалните машини и хостваните приложения, при това на ниво програмни компоненти без да е необходим допълнителен софтуер, биха били по-ефективни.

Схващането, че облакът е просто набор от центрове за данни е друг вторичен мит. Ефективността на клауд архитектурите се постига чрез т.нар. pooling (обединяване) на ресурсите, но без да има директна връзка между увеличаването на техния обем и ефективността. Всъщност, според Нол, съотношението е обратно – ефективността намалява с увеличаването на размера, т.е. може да се окаже, че един мулти-дейта център ще генерира повече разходи, отколкото ще спестява.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes