Облакът се оформя

Септември 2, 2013 от Благой Благоев

Вече няма съмнение, че като критичен набор от базови технологии изчислителните облаци могат значително да повлияят на това как всяка организация провежда своята дейност. В рамките на бизнес средата обаче повечето организации се движат в полето „кога и защо“ вместо да се съсредоточат върху „как“.

 

Когато организацията натрупа повече опит в облака и започне да му възлага по-основни бизнес функции, се вижда, че процесът на неговото приемане е много по-сложен, отколкото първоначално се очакваше и по-специално по отношение на управлението на данните, системната интеграция и управлението на множество доставчици на облачни изчисления. Един от най-важните уроци, разкрити от научните изследвания в тази област, е, че редизайнът на бизнес процесите трябва да се появи в тандем с възприемането на облака, ако организациите се надяват да постигнат пълния потенциал на техните инвестиции в Cloud Computing. Едновременният процес на редизайн също така ще позволи по-добре да се видят усложненията, които често възникват при реализирането на оперативните фази в облачната стратегия. Освен това, трябва да се вземе предвид и това, че процесът на редизайн на бизнес процеси е сложен, което ще генерира повече разходи.

Как могат организациите да получат пълните ползи от изчислителните облаци?

Как те могат да го направят по положителен и смислен начин? Изследване на консултантската компания KPMG, проведено сред над 650 висши мениджъри в около 16 страни, показва, че колкото повече този пазар отлежава и организациите придобиват така необходимия опит и способности, толкова повече облакът ще бъде приеман като необходима промяна в рамките на предприятието. Освен това допълнително се появяват нови области, на които се обръща голямо внимание, включително анализа и редизайна на бизнес процеси. Проучването на KPMG също показва, че повечето организации са започнали да пренасочват вниманието от цели като намаляване на разходите към цели, очертаващи стратегическия подход на развитието им. Това е добра новина – организациите подхождат при възприемането на нови технологии в контекста на техните дългосрочни стратегически цели и планиране. Само така търсената бизнес трансформация ще може да се реализира.

Подобен стратегически подход трябва да включва осигуряване на умения и ресурси за правилното изпълнение на облачната изчислителна среда, да има засилено изпълнение на процедури за нейната доставка и управление, както и да се извърши „ремонт“ на оперативните бизнес процеси, за да се постигне наистина адекватна промяна на работната среда, която да бъде включена в облака.

KPMG констатира още, че организациите започват все по-ясно да разбират някои от другите аспекти на облака, които могат да затруднят възможността да пожънат ползи от възприемането му. Бизнес лидерите са осъзнали, че приемането на облака трябва да води до подобряване на информационната сигурност, а не до намаляването й. Те вече работят много по-тясно с ИТ мениджърите, за да разработват съвместен подход за сигурност, който да гарантира, че данните, приложенията и интелектуалната собственост са надеждно защитени. Отчита се и известна подготовка за неизбежни усложнения в регулаторната среда, създават се политики и процедури, които да дават възможност за изменяне на облачните стратегии спрямо бъдещите регулаторни изисквания, когато те възникнат. Още един важен факт – компаниите се замислят върху структурата на облачните внедрявания по-активно и стратегически, т.е. като изпълнение те не са на заден план.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes