Орлин Дочев, управляващ партньор и Петър Миленков, партньор бизнес развитие в Некст Консулт: ERP доставчиците не трябва да допускат „продажба на всяка цена“, защото това уронва престижа на тяхната професия и репутацията на ERP пазара като цяло

Юни 13, 2012 от itFORUM

Кампанията около избора и внедряването на ERP системи започна. Какви са вашите очаквания (като внедрител, производител или консултант) към този момент?

В момента бенефициентите са в ситуация, при която, от една страна, са залети с информация за възможни решения, а от друга, имат множество опасения относно рисковете, пред които се изправят. Според нас човек, който няма опит в избора, подбора и внедряването на ERP системи, е много трудно в такава ситуация да вземе информирано и обосновано решение в полза на един или друг ERP доставчик/ внедрител. Много е важно на този етап да се идентифицират и премерят рисковете, пред които са изправени бенефициентите и които ги дебнат на всяка стъпка оттук нататък до момента, в който парите, които те инвестират сега, им бъдат възстановени в бъдеще.

Какви биха могли да бъдат конфликтните точки в процеса на конкуренция между различните ERP играчи?

Всеки път, когато сме били свидетели на конкуренция между различни ERP внедрители установяваме, че нивото на конкуренция се определя от морала на „играчите“ и от това доколко в преследване на техните собствени интереси те наистина са водени в своите действия от интереса на клиента. ERP доставчиците не трябва да допускат „продажба на всяка цена“, защото това уронва престижа на тяхната професия и репутацията на ERP пазара като цяло.

Налице е голямо  разнообразие на ERP системи – и на глобални, и на местни доставчици. Какво според вас би било разпределението им към клиентите и от какво ще зависи това разпределение?

Според Некст Консулт деленето на ERP системи не трябва да се прави по признака глобални и местни, а на базата на техните възможности и функционални характеристики и доколко те отговарят на нуждите на клиента. Множество са белезите, по които една система би могла да бъда класифицирана и една статия не е в състояние да обхване многообразието. По-важно е клиентите да бъдат наясно от какво имат нужда и какви цели преследват с внедряването на ERP система. Чак тогава може да се направи преценка за адекватността на една система към изискванията на клиента.

Коя от съвременните технологични тенденции в ERP софтуера би могла да даде предимство на някой от играчите на пазара?

Веднага могат да се споменат SaaS, Cloud и виртуализацията, но доставчиците и клиентите трябва да си дават сметка, че процедурите за подбор и задълженията на бенефициентите по отношение на системите и тяхното използване се определят в много голяма степен от начина, по който е написана апликацията, с която са спечелили финансиране, и процедурите за подбор, които трябва да бъдат одобрени от много инстанции.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes