Осем мита за облачните системи

Декември 21, 2010 от admin

„Облачният” компютинг се превърна от обещаваща бизнес концепция в един от най-бързо растящите сегменти в ИТ индустрията. Въпреки фундаменталните разлики в отговорите „Що е то облак?” суровите икономически условия и постоянният натиск за вършене на повече работа с по-малко ресурси, както и солидното количество медиен шум, са основни катализатори за повишаващия се интерес към този тип технологии.

Стига се дотам, че в момента много специалисти се надпреварват да обявяват облачните структури за следващата стъпка при центровете за данни, предлагайки феноменални нива на скалируемост и ниски цени, произтичащи от „доставката на едро”. Други анализатори обаче са по-сдържани, като се срещат и откровено скептични мнения. За съжаление рекламната и маркетинговата машина са издигнали облачната идея едва ли не в някакъв култ и доста хора сякаш пропускат проблемите, които все още не са изгладени.

Мит № 1: Облаците са само маркетингов термин за нови и модерни доставчици на услуги

Т.нар. ASP (Application Service Provider) е бизнес модел, който стана популярен в края на 90-те години на миналия век. Той предлага на потребителите софтуер като услуга (SaaS). Но това ли е същото, което предлага и облакът?

Лесно е да се заблудите, ако гледате само добре познатите Google Apps и Amazon EC2. Обясненията за това какво точно означава терминът “cloud computing” са много, но все пак внимателният поглед разкрива какви са разликите между облака и доставчиците на софтуер като услуга. Най-важната е ограничението по отношение на персонализацията. ASP са ограничени от тази гледна точка и като цяло моделът може да бъде описан като „един размер за всички”. Клиентът трябва да приеме приложението такова, каквото му го доставят.

Облаците от друга страна са много по-конфигурируеми, но не могат да осигурят на клиента пълна изолация, каквато постигат SaaS доставчиците. Cloud системите обикновено използват виртуализационни решения, за да разпределят натоварването върху скалируемите дейтацентрове, в които “армии” от процесори могат да бъдат динамично пренасочвани в зависимост от ситуацията. Това означава, че различни „наематели”, които дори биха могли да бъдат директни конкуренти на пазара, споделят едни и същи физически сървъри и памет.

Мит № 2: Облакът е просто модерно име за виртуализиран дейта център

Със сигурност може да се твърди, че виртуализацията е сред основните при реализацията на cloud системите. Наличието на виртуални машини обаче не означава наличие на облак. Той би могъл да изнесе виртуализацията на следващото ниво, осигурявайки на клиентите точно толкова ресурси, колкото са им необходими и позволявайки им да си създават нови сървъри. Но това не е задължително. Google Apps например използва много малко хардуерна виртуализация - голяма част от него представлява набор от евтини системи за ширпотреба, които са навързани да работят заедно като един суперкомпютър.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes