Осем мита за софтуера като услуга

Ноември 17, 2010 от itFORUM

От години организациите, независимо от размера им, страдат от непредвидените разходи, съпътстващи внедряването и поддържането на различните традиционни софтуерни приложения, които би трябвало да им донесат по-голяма производителност и повече приходи.
Напоследък нова вълна от Web базирани услуги си прокарват път, изпреварват традиционния софтуер и най-накрая донасят на организациите ползите, които търсят.
Компаниите осъзнаха неефикасността на традиционния софтуер, включително много време, усилия и разходи, които особено големите и средните предприятия трябва да изразходват за инсталация на приложенията и да ги накарат да работят.
На фокус излиза нов вид софтуер – SaaS /software-as-a-service (софтуер като услуга) и компании като Salesforce.com и NetSuite вече предлагат CRM и ERP решения от този тип.
Въпреки успеха на тези компании много хора са скептични за бъдещето на SaaS. Съществуват няколко мита относно софтуера като услуга, които стоят в основата на този скептицизъм.
Мит 1. SaaS е непознат. 
Най-старият и най-големият представител на този вид бизнес - Salesforce.com, е на пазара от 60 години и има печалба от 8,5 милиарда долара миналата година и 590 000 клиенти по целия свят.
Мит 2. SaaS е просто една нова версия на провалил се доставчик на приложения или ASP и хостинг модели от миналото и ще го сполети същата съдба като неговите предшественици.
Тъй като SaaS не е нова идея, икономическият климат и бързият напредък при разработките на инструментите на приложенията се комбинираха и направиха днес SaaS доставчиците по-успешни от техните предшественици. ASP и хостинг компаниите от дотком ерата загубиха поради две причини. Първо - те не промениха фундаментално архитектурата на своите софтуерни приложения. 
Втората причина беше, че само малка част от пазара бе готов да аутсорсва приложните си нужди към напълно нетествани поделения, защото голяма част от компаниите по време на дотком ерата гледаха че техните ИТ операции и бизнес приложения като на стратегическо предимство.
Но времената се промениха и в момента SaaS

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes