PandaLabs: пазете се от фалшиви потвърждения за закупени самолетни билети

Юли 10, 2012 от itFORUM

Едно от последните изобретения на кибер престъпниците е да изпращат фалшиви потвърждения за закупени самолетни билети. Потенциалните жертви получават писмо за „наскоро закупен билет” с инструкции да отворят приложението, за да видят билета. Файлът обаче е Троянец от фамилията Sinowal и краде личните данни на жертвата.

 

Това е един от съветите на PandaLabs, антивирусната лаборатория на PandaSecurity. Компанията публикува ежегодните си съвети, с които да предотврати евентуални грешки с лоши последствия, които могат да вгорчат живота ви през сезона на отпуските и пътешествията.

Ето това е текст, който може да получите:

“През лятото много хора си купуват билети он лайн за мястото, на което ще прекарат ваканцията си,” казва Луис Коронс, технически директор на PandaLabs. „За кибер измамниците това се оказва добре дошло и те се възползват от ситуацията, за да пращат вълни от фалшиви имейли. Целта им е да накрат потребителите да отворят приложения файл, който ще зарази компютъра им.

Полезни съвети за лятната ваканция

PandaLabs периодически анализира последните тенденции в интернет и предвид това предлага следните съвети за безопасността на потребителите през този сезон:

·       Бъдете много предпазливи по отношение на социалните мрежи: За съжаление хората споделят твърде много информация в социалните медии за това къде и как смятат да почиват, което означава, че престъпниците знаят кога те няма да си бъдат вкъщи. Не споделяйте такава важна информация и следете внимателно за неприкосновенността на личните си данни.

·       Родителски контрол: Децата прекарват повече време пред компютъра през ваканцията.Инсталирайки програма Родителски контрол на компютъра им ще намалите значително тяхната уязвимост в интеренет.

·       Ако можете да го избегнете никога не ползвайте обществени компютри: Много хора предпочитат да оставят собствените си компютри у дома или няма как да ги вземат със себе си през ваканцията. Те предпочитат да ползват обществени компютри в Интернет кафенета или в хотела, за да са в течение на това какво се случва на страниците им в социалните мрежи. Понякога се налага да правят и различни видове трансакции. Ако това е вашият случай ще предотвратите евентуална кражба на лични данни като внимателно следите да не се запазват автоматично потребителското име и парола на съответния компютър. Освен това се уверете, че компютърът, който ще ползвате не е заразен. Ако имате подозрения, че това е така просто използвайте друг. Внимавайте, когато ползвате външни устройства, които може да са заразени без вие да знаете това.

·       Внимавайте с имейлите: Електронната поща е един от основните входове, които ползват вирусите, така че следете информацията там изкъсо.Не отваряйте писма от непознат изпращач както и не следвайте подозрителни линкове.

·       Пазете се от публичните Wi-Fi мрежи, тъй като може да попаднете в хакерска мрежа, заложена да хваща всяка информация, която вие споделяте в итернет. Когато се свързвате с електронната си поща, социалните мрежи или пазарувате онлайн, уверете се първо, че ползвате подсигурена връзка, трафикът е криптиран и никой друг няма достъп до тази информация.

·       Подържайте настройките на комютъра си: Зловредните програми търсят слабите места в системата, за да проникнат в нея. Затова винаги поддържайте настройките актуализирани.

·       Защитете своя компютър: Погрижете се да имате последна версия на надежна антивирусна програма,инсталирана на компютъра си. Има достатъчно заслужаващи доверие програми на пазара.

“Следвайте съветите ни, за да се насладите спокойно на лятната си ваканция. Както затваряте и заключвате всички врати и прозорци на жилището си, така се погрижете да подсигурите и своя дигитален свят”, добавя Коронс

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes