Патрик Шмид, Cisco: Доверието е най-голямата бариера при инфраструктурата като услуга

Юли 29, 2013 от Александър Главчев

Основните тенденции, които движат бурното развитие на ИКТ в момента, са облачните технологии, мобилността и видеото, това споделиха представители от Cisco по време на конференцията Cisco Connect 2013, която мрежовият гигант проведе в края на май в Дубровник, Хърватия. Тези три мега тенденции могат да бъдат допълнени от още няколко, които остават по-скоро скрити за крайния потребител, но са ключови за бизнесите. Това са неща като ИТ сигурността, виртуализацията, софтуерно дефинираните мрежи, BYOD (bring your own device), „интернет на нещата“.

 

Софтуерно дефинираните мрежи (SDN – software-defined networking) е подход за изграждане на компютърни мрежи, при който нивото на управление е отделено от мрежовите устройства и се реализира софтуерно. Ключовите принципи на SDN са разделянето на процесите за предаване и управление на данните, централизираното управление и виртуализирането на физическите мрежови ресурси. Целта е да се позволи по-бързо реагиране на промени и флуктуации, свързани с огромното количество информация, което се генерира ежедневно – тенденция, наречена big data, която според специалисти ще става все по-осезаема и според някои може да се окаже сериозна спънка за компаниите, които не са оценили правилно влиянието й върху своя бизнес. Софтуерно дефинираната мрежа позволява на мрежовия администратор да оформя трафика чрез централизирани инструменти за контрол, без да му се налага да конфигурира поотделно различните елементи, от които е съставена мрежата.

BYOD е фирмена политика, при която на работещите в дадена компания се позволява да носят и използват свои устройства, като лаптопи, таблети и смартфони на работа и да ги използват за достъп до корпоративната мрежа и за вършене на служебните си задължения. Тази тенденция често влиза в разрез със строгите изисквания по отношение на много организации. И в това няма нищо странно. BYOD означава, че системните администратори трябва да осигурят безпроблемната работа на устройства, базирани на най-различни операционни системи и най-вече това да става без риск за чувствителната бизнес информация, която компанията съхранява.

 „Интернет на нещата“ е концепция, която предполага, че в бъдеще на практика всички предмети наоколо ще могат да се свързват безжично с интернет и да обменят данни помежду си. Днес средностатистическият човек притежава едва няколко вещи, които са свързани с Мрежата. Занапред това ще бъдат не само смартфони и таблети, като според Европейската комисия тази бройка ще нарасне до 7 през 2015-та, а общият брой на свързаните неща през 2020 г. според Cisco ще е над 50 млрд.

За да могат данните на бъдещето да бъдат съхранявани и използвани по ценово ефективен начин е необходим нов подход към ИТ. Това споделя Патрик Шмид, директор продажби на продуктите за центрове за данни в Cisco за Централна Европа. Според закона на Меткалф полезността на една мрежа е пропорционална на квадрата на потребителите в нея, а в „сърцето“ на всяка една компютърна мрежа стои център за обработка на данни. Огромният информационен ръст поставя нови предизвикателства пред дейта центровете, които не просто трябва да се справят с по-голямо количество информация, но и да могат да отсяват важните данни от най-различни източници. Шмид сподели своите виждания за големите данни и основните тенденции при изграждането на центрове за данни за читателите на itFORUM.

 
 
 

Вход потребители

Топ новини

На 15 юни в Бизнес център „Земята и хората“ за втора поредна година ще се проведе SQL Server 2017 Discovery Day, където пред българските експерти от ИТ сферата официално ще бъде представен новият Microsoft SQL Server. На събитието, организирано от учебния център на Инспирит ЕООД - SQL Master Academy- посетителите ще могат да обменят опит и да обсъдят казуси от...

Образователната организация ERP Academy ще гостува на Софтуерния университет с безплатна лекция на тема: "Запознаване с BI и CRM". Събитието ще се проведе на 16 декември от 19 часа в зала Inspiration. Лектори ще бъдат Николай Миленков и Анастас Шопов.

Dell обяви новия си високопроизводителен и високоефективен тънък клиент Wyse 5060, който е лесен за внедряване и управление, предлага по-големи опции за сигурност и цялостна съвместимост на виртуалното работно място със Citrix, Microsoft и VMware. Създаден е за служители от индустриите на знанието, които изискват мощна производителност на настолните машини и поддръжка на...

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes